Teen serije savršene za vikend

Brenda, Kelly i Dylan za njih su male bebe: Današnji tinejdžeri s TV-a partijaju kao da nema sutra

Skins (Screenshot: YouTube) Skins (Screenshot: YouTube)

Ako su vam dosadile sladunjave i neuvjerljive američke teen serije, provjerite kakvi problemi muče tinejdžere iz Norveške, Španjolske i Velike Britanije.

Koliko dramatični mogu biti životi američkih tinejdžera, hrvatska je publika prvi put imala priliku vidjeti devedesetih kad se na malim ekranima prikazivao megapopularni „Beverly Hills 90210“.

Pogledaj i ovo The Act (Foto: Profimedia) Preporuka: Predstava Majka iz pakla i „bolesna“ kći šokirale su cijeli svijet. Istinita priča od koje se ledi krv u žilama upravo je postala još strašnija

Brandon, Brenda, Kelly i Dylan odavno su odrasli, a zamijenili su ih neki novi klinci čiji su ništa manje dramatičniji životi glavna tema serija kao što su „Slatke male lažljivice“ ili „Tračerica“.

No ako su vam razmaženi američki tinejdžeri dosadili, donosimo vam tri teen serija neameričke produkcije na koje biste trebali obratiti pozornost. 

SKINS (2007.  2013.)

Britanska teen drama Skins slijedi živote grupe tinejdžera u Bristolu, a u sedam je sezona progovorila o mnogim kontroverznim temama poput mentalnih bolesti, disfunkcionalnih obitelji, maloljetničkog drogiranja, seksualnog zlostavljanja…
Svake dvije sezone serija donosi novu glumačku postavu pa tako zapravo pratimo priče triju generacija tinejdžera, svaku sa svojim sličnim, ali opet različitim problemima.

Skinsi su doživjeli uspjeh diljem svijeta, a kritičari su hvalili surov i neuljepšan prikaz života britanskih srednjoškolaca lišen nepotrebnog moraliziranja i neizostavne pouke na kraju svake epizode.

SKAM (2015. – 2017.)

Skam („Sram“) norveška je teen drama koja je zahvaljujući blagodatima interneta brzinom munje stekla fanove diljem svijeta.
U četiri sezone pratimo svakodnevnicu dobrostojećih tinejdžera iz Osla, a svaka je epizoda posvećena drugom liku. Baš kao i prethodno spomenuti Skinsi, Skam tinejdžerski život prikazuje surovo i bez ikakve zadrške, uz već standardno istraživanje mladenačke seksualnosti i sklonosti porocima.

No ono što Skam izdvaja od sličnih serija jest hvatanje ukoštac s problemima tinejdžera 21. stoljeća kao što su cyber-bulling ili pak borba protiv seksualne, rasne i religijske netrpeljivosti. Posebno je zanimljiv i prikaz norveških običaja pa tako saznajemo da mladi Norvežani vrlo rano napuštaju roditeljsko gnijezdo te da ih bez obzira na status i podrijetlo odlikuje ljubav prema tradiciji i vlastitoj domovini.

ELITE (2018. –)

Španjolska krimi teen sapunica „Elite“ najrecentnija je među našim preporukama te iako kvalitetom zaostaje za prethodnicama, odlikuje je najviše drame te je najsličnija klasičnim američkim teen serijama.

Samuel, Nadia i Christian nakon nesreće u njihovoj školi dobivaju stipendiju za prestižnu gimnaziju prepunu bogatih i razmaženih tinejdžera rođenih sa srebrnom žlicom u ustima. Naravno, na dolazak siromašnih tinejdžera ne gledaju svi blagonaklono pa će ubrzo uslijediti spletke i nemilosrdna borba za dokazivanjem statusa.

Glumačka postava serije „Elite“ vrhunski je odigrala pomalo stereotipne srednjoškolske arhetipove (razredni klaun, sramežljivi štreber, kralj i kraljica škole…) koji na momente ipak uspiju izaći iz svojih unaprijed zacrtanih okvira.

Bez obzira na povremenu predvidljivost i pretjeranu dramatičnost, "Elite" je zabavna serija kao stvorena za binganje preko vikenda.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene