Drugi dan 27. Sarajevo Film Festivala obilježile su brojne projekcije, gotovo njih trideset u Sarajevu i Mostaru kao i brojni filmski susreti.

Galerija


Natjecateljski program - igrani film 27. Sarajevo Film Festivala započeo je sinoć u sarajevskom Narodnom pozorištu, regionalnom premijerom debitantskog filma kosovske rediteljice Luàne Bajrami. Film "Brdo na kojem riču lavice" svjetsku je premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu, a prikazuje u jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati.

Vezani članci Jasmina Hostert od opkoljenog Sarajeva do Bundestaga U ratnom Sarajevu ostala bez ruke, danas je zastupnica u Bundestagu: "Otkako imam njemačko prezime..." Ekipa filma \"Mali\" (Press SFF) Treći dan Sarajevo Film Festivala prošao u znaku hrvatskog filma "Mali"

Druga regionalna premijera u Natjecateljskom programu - igrani film sinoć prikazana je također debitantsko ostvarenje, ovaj put gruzijske rediteljice Juje Dobrachkous. Film "Bebia, jedina čežnja moje duše" svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a tematizira složene obiteljske odnose u čijem je središtu djevojka koja je svoj život počela graditi izvan domovine, no nakon smrti bake ponovo se suočava sa svim što je jednom ostavila iza sebe.

U Ljetnom kinu Coca-Cola, u programu Open Air prikazan je film "Otac" - dobitnik Oscara za najboljeg glumca (Anthony Hopkins) i najbolji adaptirani scenarij (Christopher Hampton i Florian Zeller). Film vrlo snažno i ozbiljno prikazuje temu demencije iz perspektive dementnoga lika kako on vidi i doživljava stvarnost, njegov raspršen i iskrivljen pogled u kojem se miješaju razdoblja u životu te percepcija ljudi oko sebe, uključujući i članove obitelji.

Program “Posvećeno” (Tribute To) u okviru kojeg se prikazuje retrospektiva odabranih Wendersovih filmova otvorio je u popodnevnim satima u kinu Meeting Point film "Alice u gradovima", nakon kojeg je organiziran susret i sa samim redateljem, a u 21:00 sat u Summer Screenu na programu je prikazan je film "Buena Vista Social Club".

Festivalskim crvenim ćilimom, osim ekipa iz Natjecateljskog programa - igrani film, prošetala je i redateljica Jasmila Žbanić s ekipom svog filma "Quo Vadis, Aida?" koji se prikazao jučer čak na pet lokacija u Sarajevu.

Za ulazak na sve projekcije 27. Sarajevo Film Festivala koji se održava do 20.kolovoza potrebno je imati Covid-sigurnu akreditaciju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju