popis svih dobitnika

"Konačna sloboda" je najbolji film 27. Sarajevo Film Festivala, a nagradu je osvojio i hrvatski redatelj Mate Ugrin

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Pogledajte popis dobitnika na 27. Sarajevo Film Festivalu.

Dodijeljene su nagrade 27. Sarajevo Film Festivala.

Pogledaj i ovo showbuzz Dobio Srce Sarajeva 'Nema drugog grada na svijetu koji pokazuje svoje srce i hrabrost usprkos tragediji'

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji film osvojio je film "Konačna sloboda" (Njemačka, Austrija) u režiji Sebastiana Meisea.

Srce Sarajeva za najbolju redateljicu osvojila je Milica Tomović ("Kelti").

Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojile su Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani ("Brdo na kojem riču lavice", režija: Luana Bajrami), a za najboljeg glumca Georg Friedrich ("Konačna sloboda", režija: Sebastian Meise).

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je "Pejzaži otpora" (Srbija, Njemačka, Francuska,Režija: Marta Popivoda).

Specijalnu nagradu žirija osvojio je film "Looking for horses" (Nizozemska, Francuska, Bosna i Hercegovina, Režija: Stefan Pavlović).

Specijalno priznanje žirija osvojio je film "Isti san" (Rumunjska, Režija: Vlad Petri)

Nagrada za ljudska prava dodijeljena je za "Les enfants terrible" (Turska, Njemačka, Francuska, Režija: Ahmet Necdet Çupu).

Nagrada za ljudska prava dodjeljuje se za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film osvojio je kandidat za nominaciju za nagradu Oscar "Sve što dolazi" redatelja Mate Ugrine (Francuska, Hrvatska).

Specijalno priznanje žirija dobio je film "Raseljeni" Samira Karahode (Kosovo).

Srca Sarajeva za najbolji studentski film osvojio je "Ljetni san" redatelja Alexandrua Mironescua (Rumunjska).

Počasno srce Sarajeva osvojio je redatelj i fotograf Wim Wenders. Nagrada se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Posebna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti je dodijeljena za film "Looking for Venera" (Norika Sefa), a specijalno priznanje žirija dobio je film "Igralište" (Laura Wandel).

Srce Sarajeva za najbolju dramsku seriju osvojila je "Porodica", a najbolja komedija je "Dnevnik velikog Perice".

Srce Sarajeva za najboljeg kreatora serije dobio je Bojan Vuletić ("Porodica"), najbolji glumac u TV seriji je Boris Isaković ("Porodica"), a najbolja glumica Jasna Đuričić ("Grupa"). Srce Sarajeva za zvijezdu u usponu osvojila je Ivana Zečavić ("Grupa").

Dodijeljene su i CineLink nagrade Industry Days Awards.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene