Ako ste kao klinci gutali knjige tipa „Odaberi svoj pustolovinu“ u kojima sami donosite odluke o sudbini likova, teško da vam je promakla vijest kako je Netflix izbacio specijalnu epizodu distopičnog serijala „Black Mirror“ u kojoj smo baš kao i u knjigama iz djetinjstva mi ti koji donosimo odluke.

Galerija


Netflix je nedavno najavio kako ljubitelji Black Mirrora mogu očekivati blagdansko iznenađenje, a tjednima se spekuliralo je li riječ o zasbnom filmu, novoj sezoni ili nečem trećem.

Vezani članci Djeca filmskih parova - 6 Konačno otkrili kako bi izgledala djeca Muldera i Scully, Rossa i Rachel... Punija kuća "Seks i grad" bez Samanthe mogao bi se zvati samo "Grad". Svi žele izmusti koji dolar na nostalgiju, ovo su serije koje nije trebalo dizati iz mrtvih

28. prosinca kompanija je svojim korisnicima omogućila streamanje interaktivnog Black Mirorra filma podnaslovljenog „Bandersnatch“ u kojem sami krojimo sudbinu junaka.

Tijekom pojedinih scena u kojima likovi moraju donijeti određenu odluku, izbor je stavljen pred nas. Na ekranu će se pojaviti dvije opcije i klikom miša radnju ćemo usmjeriti u jednom ili drugom pravcu. I dok neke odluke (poput one koje pahuljice izabrati za doručak) ne utječu puno na radnju, druge su naravno ključne za sudbinu likova. Film ima višestruke završetke, a ako u nekom trenutku donesete „pogrešnu“ odluku, Netflix će vam omogućite da se vratite i to ispravite.

No, o čemu je zapravo riječ? Stefan Butler (Fionn Whitead) mladi je programer koji 1984. godine za jednu britansku tvrtku razvija računalnu igru „Bandersnatch“, adaptaciju istoimene „Odaberi svoju pustolovinu“ knjige čiji je pisac tragično završio. Stefan upoznaje brilijantnog programera igara Colina Ritmana (Will Poulter) koji ga uvjerava kako postoje višestruke stvarnosti te živimo u iluziji da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Pritisnut rokovima za isporuku igre, sve nestabilniji Stefan zapada u ludilo te proganjan traumom iz djetinjstva počinje sumnjati u sve koji ga okružuju pa tako i u oca Petera (Craig Parkinson) te psihoterapeutkinju doktor Haynes (Alice Lowe).

Kao što smo spomenuli, Black Mirror: Bandersnatch ima višestruke završetke tako pa ćete, ako niste zadovoljni, film moći pogledati to jest odigrati još jednom. Ipak, imajte na umu kako je ovdje riječ o Black Mirror svemiru u kojem sretni završeci baš i nisu česti.. Spomenimo i da, ovisno o tome kakvu odluku donesete, film može trajati između 40 i 150 minuta.

Ovo nije prvi put da Netflix provodi ovakav eksperiment (slično su već napravili s animiranim filmom “Mačak u čizmama”), no interaktivni doživljaj sada je prvi put namijenjen odrasloj publici.

Nitko ne može osporiti kako je ovakvo iskustvo gledanja inovativno i zabavno, no zbog tehničkog aspekta i usredotočenosti na interaktivnost, sama je priča pala u drugi plan. Kad se “wow efekt” jednom istroši, polako, ali sigurno postajemo svjesni kako smo od Blacka Mirrora i njegova tvorca Charlieja Brookera ipak navikli na priče koje će nam se još danima rojiti u glavi što s Bandersnatchom nije slučaj.

Specijalna Black Mirror epizoda (Black Mirror film ili Black Mirror event – kako vam drago) nedvojbeno je zabavna i možda ćete ju čak pogledati i više puta, no kad se miris novoga istroši, a fora prestane biti zanimljiva, ostaje nam tek iščekivanje dugonajavljivane pete sezone sada već kultnog serijala.

Godinama se borio s tugom: Slavni glumac je kao dječak htio donirati bratu blizancu srce kako bi mu spasio život

Severina objavila video s plaže na kojoj uživa poput djevojčice: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo"

U elegantnom i seksipilnom izdanju mlada je glumica bila najveća zvijezda gala večere u Los Angelesu