Quatro
Quatro

U Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog 16. veljače stižu zanimljiva djela Edwarda Cluga u kojima je spojio suvremeni balet, vrhunske baletane i odličnu glazbu!


U jednoj večeri, posjetitelji Lisinskog imat će prilike uživati u čak dva baletno-glazbena remek-djela, predstavi ''Quatro'' u prvome činu te predstavi ''Radio & Juliet'' u drugome činu.

Baletnom predstavom „Radio & Juliet“ priznati koreograf i bivši plesač spojio je tragičnu atmosferu Shakespearova djela „Romeo i Julija“ te senzibilitet pjesama svog omiljenog benda Radiohead, a posljednje (rasprodano) predstavljanje zagrebačkoj publici prije tri godine doživjelo je ovacije. U prvome činu, naziva „Quatro“, Clug je spojio hektičnu atmosferu metropole te briljantnu glazbu slovenskog skladatelja Milka Lazara.
Nagrađivani skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar, školovani je jazz i klasični glazbenik u Grazu te u Den Haagu. Petnaest godina djelovao je u Big Bandu RTV Slovenije, kao prvi alt saksofonist, solist te skladatelj i dirigent. Lazar je surađivao s brojnim sastavima u Sloveniji i svijetu te priznatim svjetskim jazzerima kao što su Herb Pomeroy i Maria Schreider. Nastupao na uglednim festivalima širom Europe, a njegova djela se izvode po Europi, Kini, Rusiji te SAD-u.

Vezani članci HNK Zagreb Predah za zdravstvene radnike: HNK Zagreb im daruje hit predstavu Kazalište Planet Art - 4 Nešto novo i inovativno: "Velika zvjerka" doživjela je svoju 200. izvedbu, i to kao prva online predstava

Sada njegova glazba stiže i u Hrvatsku, u djelu naziva „Quatro“, koreografa Edwarda Cluga.

''Quatro“ je dvadesetominutna baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima. Ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – „Zlatna maska“, u čak četiri kategorije, a posebnost je ovoga djela što se glazba izvodi na sceni, dok su piano i violončelo dio scenografije. Plesači u predstavi podsjećaju na lutke jer svojim robotiziranim kretnjama pokreću lanac reakcija koje prelaze s jednog na drugoga plesača.

U obje predstave, ''Quatro“ te ''Radio & Juliet“, glavnu ulogu nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga, kojeg struka, kolege, ali i publika proglašavaju jednim od najboljih baletana na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova riječima: ''On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već dulje vrijeme.“
Predstava ''Radio & Juliet“ predstavlja savršenu simbiozu priče o Romeu i Juliji, odvažnih koreografskih ideja te pjesama kultnog rock-sastava Radiohead, uz minimalističku scenografiju u vidu svjetlosnih i videoinstalacija.

S obzirom na to da se predstava prikazuje u ''valentinovskom'' vikendu, točnije 16. veljače, priča o Romeu i Juliju ispričana baletnim pokretima dolazi u savršenome trenutku.