Sve je spremno za prvu večer 66. Pulskog filmskog festivala kojeg će otvoriti film Antuna Vrdoljaka "General".

Galerija


Sve je spremno za ovogodišnje 66. izdanje Pulskog filmskog festivala i za otvaranje kojem će nazočiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom festival i održava, potvrdila je ravnateljica Festivala Gordana Restović.

Vezani članci Zlostavljanje djece, ilustracija Uhićen 69-godišnjak iz BiH: Mjesecima spolno zlostavljao dijete u Istri General (Foto: IMDB) Najiščekivaniji hrvatski film godine patetična je i kičasta bajka o sterilnom macho mužjaku bez grijeha

Uz brojne dnevne programe i projekcije, prvi festivalski dan obilježit će dugoočekivana premijera filma "General", redatelja Antuna Vrdoljaka, o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi. Za taj film iznimno je velik interes publike još od prvog dana puštanja karata u prodaju, rečeno je na konferenciji za novinare u Puli.

Antun Vrdoljak, redatelj filma "General" rekao je kako bi taj film trebalo gledati samo na velikom platnu pulske Arene.

"Gledanje filma u Areni je nešto posebno i veličanstveno i stoga ne bi nikome dao da pogleda ovaj film, nego samo u Areni. Vjerujem da će publika biti zadovoljna jer moje filmove rade glumci, a ništa nije u Hrvatskoj lakše nego okupiti dobre glumce. Trebate ih samo pozvati, dati im dobre tekstove i onda to ide samo od sebe", rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Puli.

Komentirajući reakcije publike i medijske napise po kojima je "General" jedan od najočekivanijih filmova u Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina, Vrdoljak je istaknuo kako bi bilo bolje reći da je "naviknut na to". "Ili afera ili dobar film", tako je, kaže, uvijek bilo u njegovom životu.

Govoreći o generalu Gotovini, istaknuo je da on nije čovjek od velikih predstava, nego vrlo skroman i vrlo inteligentan čovjek te da ga je upravo iz tog razloga pogodila njegova sudbina.

"Dirnula me njegova sudbina jer su se neki vrlo ružno ponijeli prema njemu", dodao je.

Goran Višnjić, koji u filmu glumi generala Antu Gotovinu, rekao je da je njegova uloga u filmu kompleksna i nosi odgovornost.

"Što se tiče priprema, mogu reći da je bilo toliko želje da se ovaj film snimi, da smo toliko dugo razgovarali i razmišljali o tome, da je sve, kad smo konačno počeli, nekako sjelo na svoje mjesto. Cijela ideja snimanja filma počela je između redatelja Antuna Vrdoljaka i mene kada je general još bio u Haagu", rekao je Višnjić.

Dodao je da je ideja bila da se napravi film i da se "pokaže naša strana priče i da se pritom pomogne njegovom oslobađanju".

"U filmu je bilo bitno prenijeti njegov karakter, stav, čvrstoću i osobnost. Mislim da smo u tome uspjeli", zaključio je glumac Goran Višnjić.

"General" je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazan u Areni, a tim se filmovima u hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom kazalištu. U svakom slučaju, tijekom festivala očekuje nas 110 filmova na sedamnaest lokacija", istaknula je Gordana Restović.

Svečano otvaranje festivala počinje u 21,30 sati. 

(Hina)

Zvijezda "Uvoda u anatomiju" i "Star Treka" iznenada preminula u 53. godini