Dok se pripremao za ulogu Vincenta Van Gogha u novome filmu "At Eternity's Gate" o slavnome francuskom slikaru, glumac Willem Dafoe napravio je nešto zbog čega bi kustosi muzeja u Arlesu još dugo mogli imati noćne more.

Galerija


Dok je s Julianom Schnabelom, redateljem filma, ujedno i slikarom, prelistavao "izgubljenu" bilježnicu s Van Goghovim skicama iz Arlesa, Schnabel ga je pogledao kao da je opsjednut, ispripovijedao je glumac William Dafoe.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Ovo su umjetnine koje su prodane za MILIJUNE dolara! Slika nije dostupna Pogledajte sve struje i kretanje oceanskih voda

"Na rukama smo imali bijele rukavice i oprezno smo prelistavali bilježnicu sa skicama, a onda me u jednom trenutku Julian zgrabio za ruku i udario njome po jednoj od skica. Bilo je to kao u "Egzorcistu". Julian je zapravo pokušao obaviti transmisiju, uspostaviti vezu između mene i Van Gogha... i čini se da je uspjelo", ispripovijedao je glumac.

William Dafoe (Foto: Getty Images)
William Dafoe (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

I premda se oko autentičnosti bilježnice s Van Goghovim skicama lome koplja, Dafoe je uvjeren da je ona originalna.

I on i Schnabel, slikar neoekspresionizma koji je slavu stekao osamdesetih godina prošlog stoljeća svojim "slikama na tanjurima", pri čemu je koristio razbijene keramičke ploče, na poznatom su terenu kad je riječ o filmovima o neobičnim i tragičnim sudbinama velikih umjetnika.

William Dafoe (Foto: Getty Images)
William Dafoe (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Dafoe se morao uhvatiti u koštac s demonima Paola Pasolinija, velikoga talijanskog redatelja, kojeg je glumio u istoimenom filmu Abela Ferrare iz 2014., a Schnabel je snimio film "Basquiat" o tragičnom životu slikara Jeana Michela Basquiata, njegova velikog prijatelja.

(Hina)