Kina je strepila zbog nestanka omiljene glumice Fan Bingbing, koju nitko nije vidio od lipnja sve dok nije otkriveno kako se nalazi u kućnom pritvoru.

Galerija


Kina je je naredila filmskoj zvijezdi Fan Binbing, koja je prije nekoliko mjeseci bez objašnjenja nestala iz javnosti, da plati 884 milijuna juana (129 milijuna dolara) dospjelog poreza i kaznu za utaju poreza, objavila je u srijedu novinska agencija Xinhua u jeku operacije protiv utaje poreza u industriji zabave.

Vezani članci USKOK; ilustracija (Goran Kovačić/PIXSELL) Racije u Zagrebu: Policija i USKOK uhitili 12 ljudi, sumnjaju da su državu oštetili za 15 milijuna kuna Slika nije dostupna MISTERIJ Pet potopljenih ratnih brodova nestalo bez traga

Tridesetsedmogodišnja glumica, čiji je tajanstveni nestanak u lipnju pokrenuo glasine o tome što joj se dogodilo da bi se na kraju utvrdilo da je bila u kućnom pritvoru, glumila je u filmskim franšizama "X-Mena" i "Iron Mana" i ima više od 62 milijuna pratitelja na društvenoj mreži Weibo, kineskoj inačici Twittera.

Xinhua navodi kako je istraga kineskih poreznih vlasti pokazala da je Fan utajila porez. Krajem svibnja u javnost je preko kineskih društvenih mreža procurio filmski ugovor koji je potpisala. Prema pisanju tamošnjih medija glumica je imala dva različita ugovora, jedan službeni u kojem je pisalo da je plaćena oko 1,5 milijuna dolara i drugi privatni prema kojem je dobila 7,5 milijuna dolara.

Riječ je o tzv. yin-yang ugovorima, praksi koja je dobro poznata u Kini, a to je oblik izbjegavanja plaćanja poreza gdje se prvi, manji ugovor prikazuje državnim službama, dok se drugi, veći, tretira kao neoporezivi dohodak.

Porezni ured u istočnoj obalnoj pokrajini Jiangsu donio je odluku u njezinom slučaju u nedjelju, odredivši joj kaznu od oko 596 milijuna juana (86,78 milijuna dolara) za izbjegavanje poreza i procijenivši da su dospjeli porezi veći od 288 milijuna juana (41,93 milijuna dolara).

Fan Bingbing (Foto: Profimedia)
Fan Bingbing (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia

U pismu postavljenom na njezinom službenom profilu na Weibou Fan kaže da u potpunosti prihvaća odluku vlasti.

South China Morning Post objavio je u srijedu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Fan puštena prije dva tjedna iz "kućnog pritvora" u "ljetovalištu" u Jiangsuu, koje se koristi za provođenje istraga nad dužnosnicima i otkuda ih se prebacuje u Peking na daljnje ispitivanje.

Fan Bingbing (Foto: Profimedia)
Fan Bingbing (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia

Kina od lipnja istražuje izbjegavanje poreza u svojoj filmskoj i televizijskoj industriji nakon izvješća da su neki od njezinih najslavnijih glumaca, među kojima je Fan, optuženi za potpisivanje yin-yang ugovora.

(Hina)