Motiv smrtnosti je uvijek inspirirao glazbenike, ali ovi stihovi nisu samo ostali dio pjesama, već su se u stvarnosti obistinili.


Jedna od vječnih inspiracija za glazbenike je i tema smrti. Mnogi su pisali i pjevali o njoj, a neki od njih su tako i predvidjeli vlastitu. Ovo su poznati glazbenici koju su točno predvidjeli kraj svog života.

Jeff Buckley

Jeff Buckley (FOTO: Getty)

Pjevač kojeg zasigurno znate po prekrasnoj izvedbi pjesme 'Hallelujah', na zadnjoj pjesmi svog jedinog albuma 'Grace' iz 1994., stihovi su glasili 'tamni anđeo se primiče' i 'usnuo na pijesku dok me ocean prekriva'. Tri godine kasnije, Buckley je otišao plivati i nestao. Kada je njegovo tijelo pronađeno, uzrok smrti je bilo utapanje.

Kurt Cobain

Kurt Cobain (FOTO: Getty)

Pjesmu 'You Know You're Right' Kurt je snimio u siječnju 1994., dva mjeseca prije nego što je počinio samoubojstvo. 'Nikad te neću zamarati, nikad ti neću obećati, nikad te neću slijediti/Nikad te neću zamarati, nikad više progovoriti jednu riječ, otpuzat ću zauvijek', a Cobain se već početkom ožujka pokušao ubiti predoziranjem, no na kraju si je par tjedana kasnije presudio okidačem sačmarice.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix (FOTO: Getty)

Davne 1967. Hendrix je debitirao, no prije toga je snimio pjesmu 'The Ballad of Jimi' s Curtisom Knightom, koja se nikad nije našla na albumu. Pjesmom vladaju stihovi u kojima Hendrix razmišlja o vlastitoj smrtnosti poput 'Pet godina, to je rekao/Nije on otišao, on je samo mrtav'. Hendrix stvarno je preminuo pet godina nakon toga.

John Lennon

John Lennon (FOTO: Getty)

Nakon petogodišnje stanke, Lennon se 1980., samo tri tjedna prije nego što je ubijen, vratio u studio snimajući album 'Double Fantasy'. Mnoge pjesme nisu se našle na albumu, nego su tek nakon njegove smrti objavljene, kao i pjesma 'Borrowed Time'. U njoj Lennon pjeva o življenju 'na posuđeno vrijeme bez razmišljanja o sutra'.

Marc Bolan

Marc Bolan (FOTO: Getty)

Bio je frontmen britanskog rock benda T.Rex, koji su često koristili motiv automobila u svojim pjesmama, no jedna Bolanova pjesma iz 1972. je zapravo prorekla njegovu smrt pet godina kasnije. 'Život je isti i uvijek će biti/Jednostavan kao i skupljanje lisica s drveća'. On je umro u automobilskoj nesreći, u kojoj je auto u jednom trenutku udario u drvo, a na registraciji je pisalo FOX 661L.