Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Još ne možemo u ovoj fazi sa sigurnošću reći je li Tian Tian gravidna ili ne, iako vidimo znakove koji ohrabruju', rekao je Chris West.


Panda u edinburškom zoološkom vrtu pokazuje znake trudnoće i mogla bi roditi za nekoliko tjedana, što bi bilo prvi put da mladunče te zaštićene i rijetke životinjske vrste ugleda svjetlo dana u Velikoj Britaniji.

Vijest je na udarnom mjestu britanskih medija i javnost već povlači paralele s nedavnom medijskom histerijom oko rođenja princa Georgea u Londonu 22. srpnja.

>> Kakav neugodnjak! Emitirali sliku nacrtanog penisa na čelu svog princa!


Panda Tian Tian došla je na svijet 2003. u Kini. U zoološki vrt u Škotsku stigla je 2011. na desetogodišnju posudbu po cijeni od 600 tisuća funta na godinu. Nakon dva neuspješna pokušaja parenja s mužjakom Yang Guangom, umjetno je oplođena u travnju ove godine.

'Još ne možemo u ovoj fazi sa sigurnošću reći je li Tian Tian gravidna ili ne, iako vidimo znakove koji ohrabruju', rekao je prvi čovjek zoološkog vrta Chris West. 'Ako se to pokaže točnim, do okota trebalo doći krajem kolovoza ili početkom rujna', dodao je.

Pande su jedna od najugroženijih svjetskih vrsta. Prirodno stanište im je u nekoliko planinskih lanaca središnje Kine. Oko 1600 ih živi u divljini i oko tristotinjak u zatočeništvu, uglavnom u Kini.

Reprodukcija je teška jer su ženke plodna samo dva ili tri dana u proljeće. Gestacijsko razdoblje traje pet mjeseci.

Teško je ustanoviti je li ženka pande gravidna jer su podložne "pseudo trudnoćama" s vrlo sličnim simptomima. Moguća opcija je ultrazvučni pregled, ali "Tian Tian nije pokazala nikakvu želju da u tome sudjeluje, a mi nismo htjeli riskirati da nam veterinar ostane bez ruke", kazao je West.

Mjerenje razine hormona i proteina, kao i neke promjene u ponašanju Tian Tian, međutim, sugeriraju da bi zoološki vrt u Edinburghu mogao dočekati prvo 'britansko' mladunče pande. No, ono će po ugovoru ipak biti vlasništvo Republike Kine.
 

Vezani članci Starica i bicikl (Foto: Srceenshot/YouTube) Superbaka: Starica se obračunala s kradljivcem bicikla i pobijedila! Glazba, ilustracija (Foto: Getty Images) Prijeti mu zatvor: Susjedima mjesecima do 3 ujutro ovu pjesmu puštao "na repeat"

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook