Pokorili su svijet

GLOBALNI FENOMEN ABBA - ovo vjerojatno niste znali

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Prije 40 godina osvojili su grand prix na natjecanju za pjesmu Europe izvedbom 'Waterloo'. Globalni fenomen bio je stvoren.

Iako je o grupi Abba više manje sve rečeno, ipak postoje neke manje poznate činjenice. Mi vam donosimo najzanimljivije.

Pogledaj i ovo showbuzz Lijek za sreću VIDEO Loše ste volje? Ove pjesme popravit će vam raspoloženje!

Urnebesni kostimi i scenski izgled

Osim po fantastičnim pjesmama i nevjerojatnim vokalima Agnethe Fältskog i Anni-Frid Lyngstad, Abba je bila zapažena i po svojim scenskim kostimima. Ako mislite da je to bio samo hir i moda tog vremena, prevarili ste se. Članovi benda svojim su kostimima u stvari štedjeli novac jer je šedski zakon dozvoljavao da se odjeća koja se ne nosi za svakodnevnu uporabu oslobađa poreza.

Nezgoda koja se pamti

Od dvije Abba ljepotice jedna je bila plavuša, njezino ime je Agnetha Fältskog. Rijetko koji izvođač doživi na sceni neugodnost kakvu je doživjela ona. Tijekom božićnog nastupa koji je organizirao njezin otac Ingvar, lastik na njezinom donjem rublju je popustio i gaćice su se jednostavno, usred pjesme spustile niz noge. Istina, ona je tada imala pet godina, ali ipak...

Abba dečki znali su biti vrlo nestašni

Björn Ulveaus i Benny Andersson alfa i omega grupe, bili su u to vrijeme oženjeni Fridom i Agnethom, ali, kako jedan njihov kolega tvrdi, dečki su često znali zastraniti i varati svoje supruge, uglavnom u lokalnom seks klub. Menadžer benda demantirao je te glasine, iako je se Robert Plant, član legendarnih Led Zeppelina kune da je to istina jer im se jednom prilikom pridružio u razuzdanoj zabavi.

Za Abbu samo najbolje

Abba je osim po svojim pjesmama poznata i po video spotovima koji su u to vrijeme bili rijetkost, a njihovi su pak bili čuda tehnike. I ne samo to, njihove spotove režirao je Lasse Hallström, redatejl koji je bio nominiran za nagradu Oscar za filmove 'My Life as a Dog' i 'The Cider House Rules'.

Oborili su, za to vrijeme, nezamisliv rekord

1976. Abba je gostovala u Australiji. Za popularnim bendom vladala je prava histerija. Sve što su dotaknuli pretvaralo se u zlato. Za svog boravka u Australiji snimili su i dokumentarni film 'The Best of Abba' čiju je premijeru vidjelo više ljudi nego što ih je vidjelo prvo čovjekove slijetanje na Mjesec.

Još jedna nevjerojatna brojka vezana za Abbu

1977. grupa je nastupala u Londonu, deset dana nakon što su objavili singl 'Knowing me, knowing you'. Royal Albert Hall prima 12 tisuća ljudi, a ulaznice je zatražilo tri i pol milijuna ljudi. Dvoranu su mogli napuniti nevjerojatnih 580 puta!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene