Angelina Jolie (FOTO: Getty)
Angelina Jolie (FOTO: Getty)

Islandska prezimena razlikuju se od tradicionalnoga zapadnjačkog prenošenja prezimena s oca na sina i ovise o osobnom imenu.


Island će ubuduće dopustiti roditeljima da svojim kćerima nadjenu ime Angelina, kakvo nosi slavna američka glumica, koje je, poput mnogih drugih, dosad bilo zabranjeno u ime lingvističke kohezije.

Island ima ograničen popis odobrenih imena koji regulira ovlašteno nacionalno povjerenstvo. A ono je u srijedu na popis dodalo 11 novih, uključujući Angelinu s naglaskom na "i", u skladu s pravilima islandske gramatike.

Nova imena su, među ostalima i Luna i Eilif za djevojčice te Eyar i Kiran za dječake.

Povjerenstvo je zaduženo za to da ime bude u najboljem interesu djeteta, a istovremeno u skladu s islandskom tradicijom i jezikom.

Mnogi Islanđani, osobito oni mlađi, takva pravila smatraju arhaičnim.

Islandska prezimena razlikuju se od tradicionalnoga zapadnjačkog prenošenja prezimena s oca na sina i ovise o osobnom imenu. Tako će dječak čiji se otac zove Jon dobiti prezime Jonson (Jonov sin), a njegova kći Jonsdottir (Jonova kći).

Angelina Jolie (FOTO: Getty)

Rezultat toga je, primjerice, da je islandski telefonski imenik složen po abecedi osobnih imena, a ne prezimena.

No dani nacionalnog povjerenstva za imena možda su odbrojani. U lipnju je vlada predstavila zakon koji će stanovništvu dati slobodne ruke u nadijevanju imena. Pošto Islandu predstoje parlamentarni izbori 29. listopada, nacrt zakona će pričekati novi saziv parlamenta. (Hina)