opet u fokusu

VIDEO Ovaj film je najmračnija tajna Hollywooda!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Davne 1915. Prikazan je film 'Rođenje jedne nacije' (orig. The Birth of a Nation) koji slovi kao najrasističkijeg filma u povijesti Hollywooda. Film je opet došao u centar pažnje nakon Oscara.

'Rođenje jedne nacije' film je koji prati dvije bjelačke obitelji na sjeveru i jugu Amerike, prije nego li se dogodio građanski rat: Ujedno je i prvi dugometražni film koji je prikazan u Bijeloj kući u Washingtonu. Redatelj filma David Wark Griffith izazvao je veliki publicitet i snažne proteste Nacionalnog udruženja za napredak obojenih (NAACP).

Pogledaj i ovo Chrissy Teigen i John Legend Veselje u kući Chrissy Teigen pokazala je kćerkicu i otkrila njezino ime: "Svi smo presretni, a tata još lije suze radosnice"

Oscar 2015: Sve ono što niste vidjeli na dodjeli – zavirite u backstage

Američki povjesničar Dr. Leon Litvack u svojem je radu istaknuo kako film prikazuje Afroamerikance kao 'nižu vrstu' zbog primitivne seksualnosti i sklonosti nasilju. Radnja je prilično dramatična i opisuje tadašnju svakodnevnicu, a radi se o glumcu bijelcu koji je na filmu utjelovio crnca koji je radio na plantaži i zaljubio se u bijelu djevojku koja si zato oduzme život. Naravno, u sve je umiješan i Ku Klux Klan koji 'spašava' bijele južnjake.  

Film je izazvao kontroverze jer ističe 'opasnost' od crnačke vlasti, a došao je o fokus  nakon toliko godina upravo nakon ovogodišnjih Oscara. Pjevač John Legend je dobio zlatni kipić za pjesmu 'Glory' iz filma o  rasnoj nejednakosti 'Selma' a pri preuzimanju nagrade poručio je kako je i danas sloboda ugrožena.

97 godina nakon što je film prvi put izašao van Hollywood je ispravio pogrešnu sliku o velikom republikancu. 2012. je i glumac Tommy Lee Jonesnominiran za Oscara zbog uloge u filmu Lincoln koji se zajedno s predsjednikom zalagao za prava glasa Afroamerikancima. Problem rasne nejednakosti i danas je aktivna u Americi što su i pokazali nedavno događaji.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene