Serija "Fawlty Towers" prvi put je prikazana 1975. godine, a iako je potrajala samo dvije sezone, popularna je i danas. Evo što se dogodilo s njenim glavnim glumcima.

Galerija


Britanska serija "Fawlty Towers" slovi za jednu od najsmješnijih britanskih serija, iako je imala samo 12 epizoda.

Vezani članci Tara Reid Bila je jedna od najzgodnijih glumica, a onda su njezini glumački uspjesi završili u sjeni ružnih priča o njezinu izgledu Josipa Lisac Josipa Lisac prisjetila se kako je izgledala u svojim tridesetima, a pogledajte i kako se mijenjala tijekom godina

Prvi put je prikazana prije više od 45 godina, a nije mogla promaknut ni domaćoj publici jer je i kod nas emitirana više puta.

Radnja serije smještena je u fiktivnom hotelu English Riviera kojim upravlja njegov ljutiti i bezobrazni vlasnik Basil Fawlty.

Zbog svoje nagle naravi, Basil se stalno dovodi u sukobe s gostima hotela, kao i svojim zaposlenicima koji su također svi redom živopisni i urnebesno smiješni likovi, poput španjolskog konobara Manuela koji jedva govori engleski jezik i osjetljive sobarice Polly koja redovito pristaje besplatno obavljati i razne druge poslove po hotelu.

Tu je i gospođa Sybil Fawlty koja je puno sposobnija u vođenju hotela od svojeg supruga, no puno joj je draže naređivati nego raditi.

Pridružuju im se i jednako zanimljivi epizodni likovi, koji glume goste hotela i koji kaotični smještaj na kraju epizode obično napuštaju zgroženi i ljuti.

A iako je serija od početka bila hit u Britaniji, nakon dvije sezone s po šest epizoda u svakoj, njezine glavne zvijezde i kreatori, John Cleese i Connie Booth odlučili su završiti snimanje.

Njih su dvoje u vrijeme početka snimanja serije bili u braku i zajedno imaju kći Cynthiju, no razveli su prije prikazivanja druge sezone, ali su ostali u dobrim odnosima i nastavili zajedno raditi.

Cleese je za ulogu Basila 1980. godine dobio nagradu Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti. Zanimljivo je da je glavni protagonist serije utemeljen na stvarnom ekscentričnom vlasniku hotela Donaldu Sinclairu za kojega je Cleese doznao kada je 1970. odsjeo u njegovom hotelu s legendarnom komedijaškom trupom Monty Python.

Nakon Fawlty Towersa, John je snimio još nekoliko Monty Phyton filmova, a pojavio se i u dva filma o Jamesu Bondu te Harry Potteru.

Poslije Connie, koja je u seriji glumila Polly, John je imao još dva propala braka prije nego je upoznao svoju trenutnu suprugu Jennifer Wade.

Booth je od 2000. godine u braku s autorom Johnom Lahrom. Nakon Fawlty Towersa ostvarila je manje uloge u još nekim britanskim serijama i televizijskim filmovima, a 1995. godine se povukla iz glume i posvetila studiju psihoterapije.

Prunella Scales, koja je glumila gospođu Fawlty, je nakon brzog završetka snimanja serije nastavila svoju bogatu glumačku karijeru, a neki od filmova u kojima je ostvarila značajne uloge su "Bijeg iz mraka", "Baskervillski pas" i "Vesele žene windsorske".

Sa suprugom Timothyjem Westom je pet godina vodila dokumentarnu emisiju "Great Canal Journeys", no 2019. se umirovila i povukla iz javnosti zbog svoje borbe s Alzheimerom koji joj je dijagnosticiran 2014. Njen sin Samuel West također je poznati britanski glumac.

Andrew Sachs koji je u seriji utjelovio dobronamjernog, ali zbunjenog konobara iz Barcelone,u stvarnosti je bio Britanac s njemačkim korijenima. Nakon "Fawlty Towersa" dobio ulogu u još jednom popularnom britanskom sitcomu "Are You being Served?" u kojem je glumio menadžera hotela.

Sachs je 2008. godine bio žrtva neslane šale komičara Russella Brenda i Johnatana Rossa koji su ostavili neprimjerenu poruku na njegovoj telefonskoj sekretarici o tome kako je Brend spavao s njegovom unukom Georginom Baillie.

U intervjuu iz 2014. godine priznao je da je još ljut zbog toga.

"Bilo je prljavo i nimalo smiješno, Bilo je odvratno", kazao je tada glumac.

Sachsu je 2012. godine dijagnosticirana vaskularna demencija zbog koje je završio u kolicima i nije mogao pričati. Preminuo je u studenom 2016. godine u staračkom domu, a godinu dana kasnije umrla je i njegova udovica Melody.

Sjećate se Martine Vrbos? Nevjerojatno je koliko se ova žena promijenila, danas je potpuno druga osoba!

Teško je povjerovati, ali o ljepoti ove žene nekad se naveliko pričalo, danas se krije od ljudi zbog velike pogreške