Na popisu 'favorita iz sjene' koje vrijedi pogledati među kandidatima za Oscara na stranom jeziku, The Hollywood Reporter uvrstio je i film "Ti mene nosiš" Ivone Juka, koji je crnogorski kandidat za tu prestižnu američku filmsku nagradu.


Između desetak preporučenih filmova, "Ti mene nosiš" opisan je kao emocionalno snažna drama u stilu filmova "Sudar" i "21 gram" te "samouvjeren prvijenac" koji isprepliće priče triju žena različitih generacija koje žive u glavnom gradu Hrvatske.

Vezani članci Slika nije dostupna U SKLOPU DANA MIRKA KOVAČA Besplatna kino projekcija filma 'Ti mene nosiš' Slika nije dostupna DOSTA JE RATA 'Vrijeme je za nove Hrvate'

Na portalu tog uglednog američkog časopisa našli su se i rumunjski "Bravo!" Radua Judea te islandski "Ovnovi" Grimura Hakonarsona, nedavno prikazani na Zagreb Film Festivalu, austrijski horor "Laku noć, mamice" Veronike Franz, norveški "The Wave" Roara Uthauga, pakistanski "Moor" Jamija - Jamsheda Mahmooda Raze, južnokorejski "Throne" Leea Joon-ika, poljski "Jedanaest minuta" Jerzyja Skolimowskog, singapurski omnibus "7 letters" i drugi.

Krajem kolovoza nakon prikazivanja na filmskom festivalu u Sarajevu, Hollywood Reporter je u svojoj recenziji Jukinom filmu "snažnih glumačkih izvedbi" predvidio dobru festivalsku karijeru i oscarovski potencijal.

'Zvizdan' nezaustavljiv - nagrade za najboljeg redatelja i fotografiju

Film "Ti mene nosiš", snimljen u koprodukciji sa Slovenijom, Srbijom i Crnom Gorom, sniman je na više od devedeset lokacija sa sedamdesetak glumaca iz Hrvatske i regije.

Isprepličući tri priče, od djevojčice koja tek treba izgraditi odnos s otuđenim ocem do žene koja se s ocem kakvog je poznavala mora rastati, film prikazuje svu složenost na filmu rijetko prikazivanog odnosa između oca i kćeri.

U filmu glume, među ostalima, Lana Barić, Nataša Janjić, Nataša Dorčić, Helena Beljan, Vojislav Brajović, Sebastian Cavazza, Vedran Mlikota.

Hoće li prvi i za sada jedini hrvatski zlatni ponos dobiti nasljednika?

Po riječima redateljice, "Ti mene nosiš' nije težak film u stilu depresivnih istočnoeuropska drama, već prikazuje životne prekretnice, borbe karaktera, uspone i padove.

Hrvatski kandidat za Oscara je "Zvizdan" Dalibora Matanića, kojega je odabralo Hrvatsko društvo filmskih djelatnika među sedam filmova, a jedan od njih bio je i "Ti mene nosiš".

Hollywood Reporter je u ovotjednoj rubrici oscarovskih predviđanja izdvojio i "Zvizdana", na 18. mjestu od 32 filma na stranom jeziku, a u kategoriji mogućih kandidata.

Izbor kandidata za najbolji strani film za Oscara objavit će se 14. siječnja, a dodjela nagrada održat će se 28. veljače u Los Angelesu. (Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook