Jeste li spremni za najstrašniju noć u godini? Znate li uopće kako je nastala...


Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

Vjeruje se kako Halloween korijene ima u keltskom festivalu Samhain - festivalu žetve koji slavi keltska božanstva, a održavao se do srednjeg vijeka.

Vezani članci Originalni kostimi (Foto: thechive.com) Originalni kostimi za Noć vještica u koje su uložili puno truda i kreativnosti Ženski kostimi (Foto: thechive.com) Postoje dvije vrste ženskih kostima za Noć vještica, koja vam se više sviđa?

Festival slavi kraj "svijetle polovice" godine i početak "tamne polovice" godine. Ponekad se obilježavao i kao keltska Nova godina.

Drevni Kelti vjerovali su da granica između ovog svijeta i svijeta mrtvih postaje najtanja upravo za Samhaina. Tada duhovi, i oni dobroćudni i oni zločesti, prelaze tu granicu i dolaze u ovaj svijet. Kelti su tijekom svetkovine slavili duhove predaka i pozivali ih u svoj dom, dok su zle duhove tjerali iz svog doma.

>> Najstrašnija noć u godini je iza ugla: Kamo van?

Kako bi ih mogli zaplašiti i otjerati, nosili su maske i neobične kostime. Isto tako, Kelti su na prozore svojih nastamba stavljali izrezbarene bijele repe s raznim strašnim licima, koje su također trebale prestrašiti zle duhove. Bundeve su u opticaj stavili Amerikanci u 19. stoljeću, jer su jeftinije i lakše se izdubljuju i režu.

Kroz stoljeća taj se festival stopio s nekim elementima kršćanske svetkovine Dana mrtvih. Tako je ime Halloween nastalo u 16. stoljeću, a predstavlja škotsku varijantu punog imena All-Hallows-Even (noć prije Svih svetih). Do početka 20. stoljeća koristio se naziv "Hallowe'en", koji je potom skraćen na Halloween.

U koga ste se preobrazili, jeste li se odlično zabavili, imate li strašno dobre bundeve - sve nam to pošaljite na moj.report@novatv.hr, a mi ćemo videa ili fotografije objaviti na našem portalu Dnevnik.hr.

>> Pogledajte fotografije koje ste nam poslali prošle godine

Iz godine u godinu ova noć je sve popularnija i obilježava se masovno i u našim krajevima. No, što odjenuti? Ukoliko nemate ideja, pogledajte priloženi video u kojem vas ove djevojke inspiriraju dajući vam zanimljive ideje. Poslušajte što vam poručuju!

A u galeriji pogledajte fotografije svojih bundeva i maštovitih kostima koje su nam slali čitatelji Dnevnik.hr-a koji su slavili Halloween!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook