Nekoliko vježbi

PREKRASNA TRUDNICA IRIS RAJČIĆ Vježbanje promiče aktivnu Hrvatsku

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Projekt Aktivna Hrvatska nastavlja se u Vodicama u subotu, 28. svibnja u 18 sati, splitskom hotelu Radisson Blu 18. lipnja, Dubrovniku na tvrđavi Sv. Ivana 27. lipnja, zadarskom Falkensteiner hotelu&spa Iadera 23. srpnja te u Zagrebu 10. rujna u sklopu Europskog tjedna sporta.

Prekrasna Iris Rajčić, iako je u posljednjim tjednima trudnoće, aktivnim vježbanjem promiče kulturu rekreacije i u trudnoći. Bivša manekenka, studentica je Kineziološkog fakulteta iz Zagreba, a s vodećim stručnjacima iz Biotreninga u sklopu projekta Aktivna Hrvatska savjetuje kako nastaviti sa tjelovježbom za vrijeme trudnoće.

Pogledaj i ovo Iris i Marko Livaja danas je posvećena obitelji Iris Livaja zbog 14 godina mlađeg Marka odrekla se manekenske karijere, a evo kako je izgledala dok je još vladala modnim pistama!

Slika o vježbanju u trudnoći uvelike se promijenila tijekom proteklih desetljeća. Danas, dapače, trudnicama se savjetuje da ostanu aktivne s obzirom na promjene koje tijelo prolazi, potrebe za snagom i čvrstinom tijekom trudnoće i porođaja te u vremenu nakon poroda. Najveća prepreka tijekom samog poroda jest strah. Kao i sve emocije, strah ima snažan utjecaj na tijelo u ovom slučaju na kontrakciju mišića zdjeličnog dna i ujedno sprečava ženu da aktivno sudjeluje u samom porodu. Tako uz prirodne promjene i ciljane vježbe značajno možemo utjecati na duljinu poroda, razinu anksioznosti i kako se pokazuje - manjoj potrebi za sedativima.

Također, vježbanjem se prevenira nepotrebno povećanje težine i nakupljanje vode, osvještava se držanje tijela, poboljšava metabolizam te se omogućuje kvalitetniji san i bitno brži oporavak nakon poroda. Naravno, prije početka vježbanja potrebno je redovito savjetovanje s liječnikom, a program treninga treba biti prilagođen sposobnostima i stupnju trudnoće. Na primjer, u prvom tromjesječju nastaviti sa uobičajenim treningom, ali drastično smanjiti intenzitet, nakon četvrtog mjeseca potrebno je izbjegavati položaje na trbuhu, a u trećem tromjesečju raditi na posturi, pripremi mišića i zglobova za porod te izbjegavati ležanje na leđima i česte promjene položaja. Individualni program vježbanja dva do tri puta tjedno po 45 minuta, s ponavljanjima u trajanju 2 do 3 sekunde te 10 do 15 ponavljanja po seriji predstavlja optimalan podražaj tijekom trudnoće. Nije na odmet spomenuti da vrijeme nakon poroda predstavlja mnoge izazove za majku gdje će, osim o sebi, morati skrbiti o svojoj bebi te ce zasigurno svaki atom snage dobro doći i olakšati svakodnevicu u tom prekrasnom periodu.

“Svakodnevnim vježbanjem aktivna sam i u ovim posljednjim tjednima trudnoće. Savjetujem svim trudnicama da izaberu neki od oblika rekreacije te da i na taj način olakšaju ovaj prekrasan životni period!” – zaključila je Iris Rajčić koja vježba uz stručn nadzor trenerica iz Biotreninga.

Projekt Aktivna Hrvatska nastavlja se u Vodicama u subotu, 28. svibnja u 18 sati, splitskom hotelu Radisson Blu 18. lipnja, Dubrovniku na tvrđavi Sv. Ivana 27. lipnja, zadarskom Falkensteiner hotelu&spa Iadera 23. srpnja te u Zagrebu 10. rujna u sklopu Europskog tjedna sporta.

Pod generalnim pokroviteljstvom HEP-a, te u suradnji s Biotreningom i Definicijom Hrane ovaj projekt predstavlja korake koji će nam poboljšati zdravstveni i tjelesni status. Partneri i pokrovitelji projekta trud vježbača nagradit će poklonima koji pomažu u vježbanju i higijeni. Tu su HEP majice, NIVEA poklon paket proizvoda za njegu tijela. OTP banka vježbačima poklanja šilterice, Jamnica bočicu Mg Mivele vode Vašeg srca, tu su i Kotanyi začini, Milsing (Osteo-Bi Flex®, Natural Wealth®, Biorela®) dodaci prehrani za zdraviji način života te magazini Men's Health, Lijepa i Aktivna, Cro LIFE koji očekuju vježbače.

Aktivna Hrvatska vježbe za trudnice:

ODRUČENJE NA LOPTI
Čvrsto se oslonite stopalima na podlogu te sjedite na loptu uspravnog trupa. Prilikom odručenja zadržite aktivan i čvrst trup.

SJEDEĆE MARŠIRANJE
Sjednite na loptu i zauzmite uspravan položaj tijela. Podignite jedno stopalo od podloge uz istovremeno zadržavanje čvrstog trupa.

BIRD DOG
Iz pozicije ‘na sve četiri’ ispružite suprotnu ruku i nogu u zrak te potom spojite lakat i koljeno. Zadržite čvrst trup te aktivnu stražnjicu prilikom opružanja.

TRX VUČENJE
U početnoj poziciji aktivirajte stražnjicu i trup. Prilikom povlačenje spojite lopatice i zadržite ravnu liniju tijela od gležnjeva do ramena.

TRX ČUČANJ
Zauzmite položaj sa stopalima usmjerenim prema naprijed ili blago otvorenim prema van. Prilikom spuštanja u čučanj koljena prate smjer stopala, a trup je aktivan i čvrst.


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene