Samo uživajte

I Europa svoj adute ima – filmovi koji su osvojili i Hollywood!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kako je Europa sve bliže, ovo je krajnji čas da se pripremite. Organizirajte večer europskog filma, i izaberite nešto od uradaka s naše liste!

Svatko od nas uživa u dobrom filmu, a da i europska produkcija ima puno toga za ponuditi, podsjetit ćemo vas našoj top listom najboljih europskih filmova! Zadnjih par godina i hrvatski film sve je konkurentniji pa su 'Svećenikova djeca' tako postala najgledaniji domaći igrani film u 21. stoljeću.

Pogledaj i ovo showbuzz Pogledajte! Elegantna u EU: Evo što je Vesna Pusić odjenula za europske goste!

Najbolji europski filmovi

'Amelie'

Jedan je od najpoznatijih francuskih filmova o romantičnoj djevojci Amelie. Izašao je 2001. u režiji Jean-Pierrea Jeuneta, a radi se o priči djevojke koja traži ljubav sebi i drugima u Parizu. Film je dobio čak pet nominacija za Oscara, osvojio je 2 nagrade BAFTA, a šarmirao je publiku diljem svijeta.

'La Vie en Rose'

Još je jedna francuska uspješnica. Biografski je to film o glazbenici Edit Piaf koju je utjelovila Marion Cotillard koja je za svoju ulogu dobila i Oscara za glavnu ulogu 2008.

'Nedodirljivi' (Intouchables)

Duhovita je to istinita priča o dva potpuno različita muškarca, milijarderu tetraplegičaru i njegovom pomoćniku koji je tek izašao iz zatvora. Inspirativna priča osvojila je mnoge, a film je to koji je srušio sve rekorde gledanosti – posjetit će vas zašto vrijedi živjeti.

'Millennium triologija: A Girl With the Dragon Tattoo/Played With Fire/Kicked the Hornet's Nets'

Millennium trilogije Stiega Larssona postala je pravi hit nakon hollywoodkse verzije, no prvo je izašla originalna švedksa verzija koja je po mnogima još i bolja. Glavna junakinja trilogije Milennium je Lisbeth Salander - asocijalna, agresivna djevojka alternativnog stila, hakerica, koja je nepravedno pretrpjela puno nepravde i boli. Ponaša se kao 'pravedna osvetnica', a time je i osvojila publiku.

'An Education'

Britanski je film koji je kod nas preveden kao 'Sve o jednoj djevojci'. Priča je to o odrastanju djevojke koju je utjelovila Carey Mulligan, koja se zaljubila u starijeg muškarca zbog kojega je napustila školovanje zbog luksuznog stila života koji ispadne prava katastrofa jer David (Peter Sarsgaard) laže i krade po kućama bogataša.

'Sve o mojoj majci' (Todo sobre mi madre)

Je španjolsko-francuska drama redatelja i scenarista Pedra Almodovara iz 1999. godine. Film se bavi složenim temama kao što su AIDS, transseksualnost, vjera i egzistencijalizam. Film je dobio i Oscara 2000-te.

'La Vita e bella'

Talijanski je film koji je osvojio i Oscara za najbolji strani film 1999. Najveći je neamerički hit 20. stoljeća, a radnja se vrti oko humorističnih zgoda veselog Židova Guida (Roberto Benigni koji je i režirao film) koji u 2. svjetskom ratu pokušava svojeg sina uvjeriti da je koncentracijski logor u kojem su zarobljeni samo igra. Pouka je filma da trebamo uživati u svakom trenutku svoga života, pa i kada je najteže, ljubav je tu zbog koje se vrijedi boriti.

'Malena'

Talijanski film snimljen je 2000. u režiji Giuseppea Tornatorea. Radnja je smještena u sicilijanski gradić u doba drugog svjetskog rata gdje fatalna Malena(čiji lik tumači Monica Bellucci) ostaje sama er njezin muž odlazi u vojsku. Stalno je izložena zavođenju drugih muškaraca, ali i ljubomori drugih žena. Ona se bori protiv iskušenja, a sve to iz perspektive 13-godišnjeg dječaka koji je zaljubljen.

Koji vam je omiljeni film europske produkcije? 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene