MSU predstavlja velikih međunarodnih izložbi i EU projekata

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

U MSU ova je godina u znaku ostvarivanja velikih međunarodnih projekata i izložbi.

U Muzeju suvremene umjetnosti pripremaju se mnoga iznenađenja.

Pogledaj i ovo Izložba Mirjane Vodopije \'Lutajući krajolik\' (foto: MSU) Muzej suvremene umjetnosti Izložba Mirjane Vodopije 'Lutajući krajolik'

Od svibnja predstavljanje Bauhausa, najznačajnije arhitektonske i umjetničke škole svih vremena; bit će izloženi opusi umjetnika, arhitekata i dizajnera koji su se školovali na najutjecajnijoj međunarodnoj školi, Bauhaus, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine, ako i djela njihovih profesora: Marcela Breuera, Vasilija Kandinskog, Paula Kleea, Hannesa Meyera, Lászla Moholy-Nagya, Oskara Schlemmera.

Poznati Hrvati na izložbi 'Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne': 80-e su opet IN!

 

A photo posted by MSUZagreb (@msuzagreb) on

U rujnu stiže Nepokorena šuma – Hommage Radovanu Ivšiću, izložba posvećena hrvatskom piscu koji je od 1954. živio u Parizu; tema šume kao jedan od središnjih motiva njegovih djela, bit će predstavljena širokom paletom društvenih, umjetničkih i ekoloških tema, od prirodoslovlja do djela velikana svjetske umjetnosti poput J.D.G. Couberta, Maxa Ernsta, Victora Huga, Toyen, Slavka Kopača i drugih; ujedno, izložba je dio Festivala Francuske u Hrvatskoj – Rendez-vous;

Listopad će biti u znaku izložbe velikana talijanske moderne i suvremene umjetnosti, Foreign Affairs – Italian Art / A Collection of Modern Thoughts: izložba ostvarena u suradnji sa zbirkom Farnesina u Rimu prikazat će neke od glavnih predstavnika talijanske umjetnosti od poslijeratnog razdoblja do danas; započinje djelima glasovitog trojca Alberto Burri – Giuseppe Capogrossi – Lucio Fontana, a završava presjekom video umjetnosti mlađe generacije; usto će biti predstavljeni i drugi najznačajniji umjetnici koji su obilježili ne samo talijansku, nego i svjetsku suvremenu umjetnost.  

MSU Zagreb trenutno je nositelj ili partner u četiri međunarodna i interdisciplinarna projekta koja se financiraju iz fondova Europske unije. 

 

A photo posted by MSUZagreb (@msuzagreb) on

Performing the Museum – MSU je nositelj projekta u kojem sudjeluju: Koruška galerija likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca, Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Fundacija Antoni Tàpies iz Barcelone. Njime se žele potaknuti nova promišljanja o poslanju i ulozi muzeja, ali i otvoriti neke praktične mogućnosti za njihovu budućnost, usmjeravajući se pritom na razvoj publike. Bavi se resursima svih partnerskih institucija, te nekim tradicionalnim i već uvriježenim muzejskim praksama, ali i onima koje primjenjuju nove metodologije i usmjeravaju se na istraživačke procese. Okosnicu programa čine nova čitanja muzejskih resursa, koja rade pozvani interpretatori – umjetnice, umjetnici, umjetnički i kustoski kolektivi, te teoretičari i teoretičarke mlađe generacije. Projekt financira Europska komisija u sklopu programa Kreativna Europa.

MANUCULTURA – u projektu je 5 partnera: nositelj je KulturKontakt Austria, a sudjeluju: MSU Zagreb, njemačka tvrtka Alnatura, talijanski CESIE, europski centar za istraživanje i inicijative te Muzej moderne umjetnosti ARKEN u Danskoj. Svrha programa je razmijeniti metode i tehnike kulturalne edukacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju mladih, sakupiti i proširiti primjere najbolje prakse rada s kulturnim projektima, prepoznati i usporediti uspješne projekte i na temelju toga razviti zajedničke preporuke za Europsku komisiju.

Projekt podržava program Erasmus +

Connecting Cities Network – u sklopu godišnjeg programa pod nazivom "In/Visible City 2015". Connecting Cities Network inicirao je Public Art Lab Berlin u suradnji s 23 međunarodna partnera u 21 gradu. Connecting Cities Network podupire EU Program kulture 2007-13.

BAUNET – nositelj projekta je Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva, te Loški muzej iz Škofje Loke. Projekt je ostvario potporu iz europskog fonda Program kultura 2007–2013.

Projekti će se predstaviti javnosti u četvrtak, 16. travnja 2015. u 12.00 sati u prostoru BAUNET CAFÉA. O projektima govore: 

Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba

Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a

Andreja Hribernik, ravnateljica Koroške galerije likovnih umjetnosti

Sanja Kojić Mladenov, ravnateljica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Jasna Jakšić, kustosica MSU-a

Maria Sica, direktorica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu

Radmila Iva Janković, kustosica MSU-a

Jadranka Vinterhalter, suautorica projekta Baunet
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene