Stali na loptu

Oliverova obitelj rekla ne! Evo što su poručili onima koji se žele okoristiti njegovim imenom

Oliver i Vesna Dragojević (Tino Juric/PIXSELL) Oliver i Vesna Dragojević (Tino Juric/PIXSELL) 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Oliver i Vesna Dragojević (Tino Juric/PIXSELL) Galerija

Obitelj pokojnog Olivera Dragojevića odlučila je na njegovo ime staviti pečat. Što to konkretno znači, kako izgleda proces zaštite imena te kakve su sankcije za one koji ga protupravno uporabe, doznali smo od stručnjaka.

Obitelj Dragojević na službenoj stranici legendarnog pjevača objavila je kako je na temelju Zakona o zaštiti osobnih podataka odlučila zaštititi njegovo ime te će odsada samo oni moći odobriti njegovo korištenje.

Pogledaj i ovo In Magazin: Petar Dragojević - 5 ''jer nosiš moje prezime...'' Petar Dragojević otkrio nam je rečenicu slavnog strica koja mu se najviše urezala u sjećanje: ''Rekao mi je...''

''Primijećeno je da postoje tendencije korištenja imena pok. gospodina Olivera Dragojevića u razne komercijalne svrhe... Ljubazno Vas molimo da osobne podatke gospodina Olivera Dragojevića, posebno uključujući njegovo osobno ime, ne koristite u svrhu promocije, marketinga, koncerata, priredbi i ostalih sličnih događaja bez prethodnog pisanog odobrenja njegove obitelji'', stoji u objavi.

Kako je dobivanje žiga u tijeku ne žele ništa komentirati dok proces ne bude gotov. A mi smo istražili neke zanimljive slučajeve zaštite imena i intelektualnog vlasništva.

Oliver i Vesna Dragojević (Tino Juric/PIXSELL) Oliver i Vesna Dragojević (Tino Juric/PIXSELL)

Kada je pjevačica Lady Gaga odlučila proširiti svoje globalno tržište i pokrenuti posao i u Hrvatskoj, svoje ime zaštitila je putem našeg vodećeg odvjetnika za patente, pečate, autorska prava i intelektualno vlasništvo.

Ukoliko neki proizvod za njegu lica i tijela, šminku ili slično pokušate nazvati imenom svjetski poznate zvijezde moglo bi se dogoditi da joj morate nadoknaditi štetu.

Uz ime mogu se zaštitit crteži, riječi, proizvodi pa čak i boje. Zasigurno bi na tu temu imali što reći u modnoj kući Yves Saint Laurent koju je zbog kolekcije cipela s crvenim potplatima tužio Christian Louboutin. On je jedinstveni potplat zaštitio još 2008., pa se pretpostavlja da je Yves Sait Laurent stigla višemilijunska kazna.

Zaštićen je tako i čuveni Tarzanov urlik, a stihove brojnih svojih pjesama, između ostalog i Shake it off, zaštitila je Taylor Swift.

U anglosaksonskom pravu i zaštita imena je uobičajena praksa, no čini se da je u Hrvatskoj rijetka.

''Dositam zaštita osobna imena jest rijetka'', kazao je odvjetnik Silvije Hraste.

Cjelokupni postupak, ukoliko ne dođe do prigovora ili odbijanja, traje pet do šest mjeseci. A vjerujemo kako će uskoro i onaj za Oliverovo ime biti u vlasništvu njegove obitelji.

Što smo još istražili, pogledajte u video priči. IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene