Od Tesle do janjetine

Vodimo vas u turistički obilazak čarobne Like!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Od izuma Nikole Tesle do adrenalinskog parka, od janjetine do ilirskog plemena - svu tu raznolikost možete vidjeti, iskusiti i probati u Lici. Novi putopis otkriva koje su ekscentričnosti bile dio Tesline osobnosti, kakvu moć ima jantar te kako IZgleda najveća ljuljačka u Hrvatskoj.

Nikola Tesla čovjek je koji je svojim izumima zadužio cijeli svijet. Zbog njega, posredno i neposredno, gledate čitate ovaj tekst. Čovjek s 112 patenata i više od 7 stotina izuma rodio se u Smiljanu pored Gospića, u kojem je njegov otac bio u službi pravoslavnog svećenika. Na tom mjestu danas se nalazi memorijalan park.

>> Njezinoj odluci protivili su se i mama i tata i djed!

Koliko god je bio genijalan s jedne, toliko je bio čudak s druge strane. ¨Primjerice sve što je radio moralo je biti djelivo s tri, tako dok je šetao od hotela do laboratorija, brojao je korake i morao je rezultet biti djelivi sa tri, ako nije bio vraćao se i išao ispočetka dok ne bi dobio takav rezultat ˝, rekao nam je voditelj Memorijalnog centra Mile Čorak.

Tesla se tijekom djetinjstva preselio u Gospić. Tim putem idemo i mi. Grad Gospić nalazi se na raskrižju, na pola puta između Splita i Zagreba, pola sata od mora - idealna pozicija. A idealno je i uređen, sudeći po nizu nagrada koje je dobio. Biti u tom kraju, a ne posjetiti Velebit, bila bi prava šteta.

Taj park prirode najveće je zaštićeno područje u Hrvatskoj. Proteže se od Vratnika na sjeveru do kanjona rijeke Zrmanje na jugu. Na njemu se spajaju tri klime, planinska, kontinentalna i mediteranska, pa se zbog toga može pohvaliti velikom bio raznolikošću. Idelan je za avanturizam, u kojem se okušala I naša ekipa. Pogledajte više u prilogu inMagazina.
 

Pogledaj i ovo In Magazin: Iza kulisa sa kandidatima popularnog showa - 4 ''Škicnite'' u backstage! Čarolije, pločice i perike u filmskoj večeri "Plesa sa zvijezdama": Vodimo vas iza kamera najgledanijeg showa!

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene