Od izuma Nikole Tesle do adrenalinskog parka, od janjetine do ilirskog plemena - svu tu raznolikost možete vidjeti, iskusiti i probati u Lici. Novi putopis otkriva koje su ekscentričnosti bile dio Tesline osobnosti, kakvu moć ima jantar te kako IZgleda najveća ljuljačka u Hrvatskoj.


Nikola Tesla čovjek je koji je svojim izumima zadužio cijeli svijet. Zbog njega, posredno i neposredno, gledate čitate ovaj tekst. Čovjek s 112 patenata i više od 7 stotina izuma rodio se u Smiljanu pored Gospića, u kojem je njegov otac bio u službi pravoslavnog svećenika. Na tom mjestu danas se nalazi memorijalan park.

>> Njezinoj odluci protivili su se i mama i tata i djed!

Koliko god je bio genijalan s jedne, toliko je bio čudak s druge strane. ¨Primjerice sve što je radio moralo je biti djelivo s tri, tako dok je šetao od hotela do laboratorija, brojao je korake i morao je rezultet biti djelivi sa tri, ako nije bio vraćao se i išao ispočetka dok ne bi dobio takav rezultat ˝, rekao nam je voditelj Memorijalnog centra Mile Čorak.

Tesla se tijekom djetinjstva preselio u Gospić. Tim putem idemo i mi. Grad Gospić nalazi se na raskrižju, na pola puta između Splita i Zagreba, pola sata od mora - idealna pozicija. A idealno je i uređen, sudeći po nizu nagrada koje je dobio. Biti u tom kraju, a ne posjetiti Velebit, bila bi prava šteta.

Taj park prirode najveće je zaštićeno područje u Hrvatskoj. Proteže se od Vratnika na sjeveru do kanjona rijeke Zrmanje na jugu. Na njemu se spajaju tri klime, planinska, kontinentalna i mediteranska, pa se zbog toga može pohvaliti velikom bio raznolikošću. Idelan je za avanturizam, u kojem se okušala I naša ekipa. Pogledajte više u prilogu inMagazina.
 

Vezani članci Obilježavanje 28. obljetnice VRO Medački džep - 3 Obljetnica operacije Medački džep: "Kad pogledate susjedne zemlje koje su napale Hrvatsku vidite koliko smo otišli naprijed" Novac, ilustracija Javio se vlasnik izgubljenog novca: Ispričao nam je kako su djevojke koje su ga našle još jednom pokazale poštenje

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju