Pametna i uspješna žena predmet je obožavanja svakog muškarca. Ali samo izdaleka. Iako je inteligencija seksi, muškarci često, tvrde čak i znanstvenici, gube interes za žene koje smatraju inteligentnijima od sebe. Zašto se povlače pred ženama sa stavom i dive im se, najčešće samo u teoriji, pokušala je istražiti naša Sanja Kuzmanović.

Galerija


One su uspješne, ambiciozne, pametne i najčešće - same. Muškarci im se dive, ali - samo izdaleka. Naime, praksa, ali i studije, pokazuju kako se muškarci boje pametnih žena.

Vezani članci Siniša Vuco Vuco je mršaviji 40 kilograma, a sad predstavlja i nastavak legendarnog hita "Volim piti i ljubiti", poslušajte! Sarah Josipović - 1 Kakva majka, takva kći: Sarah Josipović progovorila o drugoj trudnoći i odnosu s majkom Suzy

"Ja bih rekla zapravo da se ograničeni muškarci boje pametnih žena, pametni muškarci se ne boje, ali biraju glupe jer se uz njih osjećaju pametniji, hahaha", smatra pjevačica Neda Parmać.

"Oho ho, zato što je teško izaći na kraj s nama. Da, ali mi imamo naše koji izlaze na kraj s nama. Bravo, čestitamo, svaka čast, ne samo što smo pametne, nego smo i teške", zaključile su glumice Katarina Baban i Iskra Jirsak.

No šalu na stranu, ovo smo pitanje postavili i ženama koje nisu pod svjetlima reflektora, ali imaju vrhunske karijere.

"Mislim da se svi muškarci boje takvih žena, to nema nikakve veze s tim od kud ste, to ima više veze s karakterom. Ali nemate se čega bojati, ne grizem, haha", izjavila je neurokirurginja Nikolina Sesar.

"Mislim da nema tu straha, da je to više fama, mislim da se ljudi tu nađu i zapravo svi vole ljude koji daju sve od sebe, koji su strastveni, koji su dobri u svom poslu, mislim da nema straha", dodala je novinarka Ana Muhar.

I u ovome, zapravo, trvdi struka, ima istine.

"Ne bih tu u prvi plan stavio samo muški ego, ego muškarca, nego i ženski ego. Ukoliko je prisutan u obnje strane i ako je nešto naglašeniji, može dovesti do kojekakvih neugodnih situacija, može zaiskriti", objasnio je psihijatar Vladimir Grošić.

Ipak, istraživanja pokazuju kako se muškarci nešto teže nose s uspješnim ženama.

"Izdaleka su privlačne, zanimljive, intrigantne, a kada se približe, onda sve više raste jedna tjeskoba, strah i nesigurnost. Ukoliko muškarac vidi da je žena nadmoćnija, intelektualno, profesionalno, općenito socijalno, tu dolazi do povlačenja. Ti strahovi zapravo kreću od najranijih dana, od odgoja, s obzirom da smo i dalje patrijahalno društvo", izjavio je Grošić.

Ljubavna trenerica Sanela, koju često angažiraju poznate Hrvatice, u svrhu rješavanja ljubavnih problema tvrdi da se muškarac mora osjećati superiornije.

"Žene koje su jake, pametne, alfa ženke, uspješne, često i više zarađuju od tih muškaraca i to je muškarcu udarac na ego", smatra ljubavna trenerica Sanela Kovačević Nelly.

No oko ove teme se lome koplja, čak i u ženskom svijetu.

"Ako gledamo dugoročno, svaki muškarac želi kaj sebe imati pametnu i sposobnu ženu, kratkoročno naravno da biraju žene koje su lakše za hendlati", smatra Neda.

Cijeli priču pogledajte u prilogu IN Magazina.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.