Mukotrpan rad

Naš svjetski poznati fotograf otkrio nam je najemotivnije trenutke 35 godina duge karijere: "Odmah mi suze naviru"

Stephan Lupino Stephan Lupino 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Stephan Lupino Stephan Lupino +0 Stephan Lupino Galerija

Četiri mjeseca mukotrpnog rada urodila su plodom. Vatreni anđeo, umjetnika svjetskog glasa Stephana Lupina, zasjao je punim sjajem u njegovu rodnom Varaždinu.

Fotograf i umjetnik svjetskog glasa Stephan Lupino svojem je rodnom Varaždinu poklonio skulpturu ''Vatreni anđeo''. Uvertira je to u večerašnje otvorenje njegove velike izložbe u Klovićevim dvorima. U razgovoru s našom Anjom Benetom Lupino se prisjetio svojeg 35-godišnjeg umjetničkog rada te otkrio zbog kojih mu fotografija i danas naviru suze na oči.

Pogledaj i ovo 25. Jubilarni Špancirfest zagarantiran provod! Otkrijte što se krije u više od 200 glazbenih programa Špancirfesta: "Bit će vrlo živahno, jer zavladat će retro i world music"

"Netko mi je to rekao, da malo podsjeća na kapitalna djela poput Kipa slobode... jer je bezvremenski, jer on je budućnost, on je energija, božanstvo...", kaže Lupino. 

Skulptura od gotovo četiri metra otkrivena je uz pomoć glumice Hane Hegedušić i balerine Zvonke Škreblin. Vatreni anđeo jedinstven je i po svojem trećem oku, koje, tvrdi Lupino, ima skrivene moći:

"Napravio sam mu tu jednu čakru na glavi, gdje sakuplja kozmičku energiju, najviše Sunčevu energiju i onda sam na koljenu napravio to jedno Božanstveno oko gdje ako uhvatiš, dobiješ tu energiju. Probao sam i baš sam osjetio kako vibrira."

Vatreni anđeo u Varaždinu, Vatrena žena u New Yorku. Djela su na koja je svestrani umjetnik najponosniji, otkad je prije 15-ak godina fografiranje zamijenio izradom skulptura, koje su zbog jedinstvenog stila kritičari nazvali ''lupinizmom''.

Stephan Lupino Stephan Lupino

"Fotografija je uvijek moja ljubav, ali fotografija me ne napuni. Ipak je ovo nešto drugo, nešto više, nešto veće. "

Za Lupina nešto mnogo veće od fotografije bio je i njegov humanitarni projekt iz 2003., kad su se pred njegovim fotoobjektivom našla teško bolesna djeca. Sjećanje na njegove anđele i danas mu izmami suze na oči...

Stephan Lupino Stephan Lupino

"Odmah suze naviru... To je bilo šest mjeseci mukotrpnog rada. Svaki dan u bolnici, i većina te djece je bila s malignim tumorima, mnogo ih je umrlo. Znao sam svakomu ime, sa svakim sam se sprijateljio..."

Dio iznimno bogatog Lupinova umjetničkog opusa, koji je stvarao punih 35 godina, od srijede je izložen u najvećoj galeriji u Hrvatskoj.

Stephan Lupino Stephan Lupino

"Dosta znače Klovićevi dvori. Ipak je to crème de la crème u Hrvatskoj. Ja mislim da su Klovićevi Dvori europski muzej."

Do 3. lipnja u Klovićevim dvorima možete upoznati Lupinov najzanimljiviji izbor skulptura, slika i fotografija, od osamdesetih do danas. Dodatni motiv možda vam bude uvjerenje ovog umjetnika da će o njegovu lupinizmu neki budući naraštaji učiti na fakultetima.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene