Nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović javno progovorila o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela od profesora i redatelja Miroslava Aleksića, glumice iz cijele regije počele su dijeliti svoja jeziva iskustva. Zagrebačka Akademija dramske umjetnosti odmah je reagirala i osnovala radnu skupinu te već danima prikupljaju prijave o slučajevima zlostavljanja, diskriminacije i uznemiravanja. Ivana Nanut za IN magazin je doznala o kakvim je slučajevima riječ i zašto je važno o tome glasno govoriti.

Galerija


Nakon što je Akademija dramske umjetnosti pozvala sve sadašnje i bivše studentice i studente da prijave slučajeve zlostavljanja, diskriminacije i uznemiravanja u svojoj ustanovi, ne prestaju pristizati teške optužbe na račun sadašnjih i bivših profesora Akademije.

Vezani članci Obiteljsko nasilje Silovao ju pa nagovarao na pobačaj, a dijete je sada - završilo kod njega: "Govorio mi je da će od djeteta napraviti uličara" Nina Popović, Zoran Milanović, Sanja Sarnavka, Rada Borić, i Renata Ivanović Pljušte reakcije na Milanovićevu izjavu o žrtvama seksualnog nasilja: ''Predsjedniče, sram vas bilo!"

''Ima slučajeva koje ja kao laik prepoznajem kao seksualno zlostavljanje ne u smislu silovanja, ali vrlo teške i ružne situacije, i ima slučajeva seksualnog uznemiravanja, neprimjerene opaske, ponude koje su verbalno agresivne, rjeđe fizički. Često se pred drugim studentima i nastavnicima nameće oduran diskurs kao prihvatljivo ponašanje, čak i javno'', priča prof. art. Franka Perković Gamulin, dekanica ADU. 

U Beogradu, gdje je sve počelo, na sudu se već odvijaju svjedočenja glumica o seksualnom zlostavljanju, nakon što je glumica Milena Radulović pokrenula lavinu potisnutih trauma zlostavljanih žena. A zahvaljujući anonimnim svjedočanstvima na Facebook stranici #Nisamtražila formirana je Radna skupina za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja.

''Mislim da je dobro što te stvari koje su nekad bile prihvatljive danas postaju neprihvatljive i mislim da je najvažnije da se o tome govori i da se ljudi javljaju. Budala će uvijek ostati budala, bijednik će biti bijednik, ali će biti možda pažljiviji. Opća klima danas govori nešto drugo nego što je govorila prije'', kaže Marija Škaričić, glumica i profesorica. 

Prema svjedočanstvima brojnih studentica, ali i glumica, verbalno zlostavljanje se često odvijalo pod izlikom da se nešto radi zbog umjetnosti.

''Naravno da ne vjerujem u te metode, nagledala sam ih se i naslušala otkad sam krenula u glumačke vode, nikad one nisu značile ništa osim nejasne potrebe da se nekog ponizi i da se iskaže ne moć nego nemoć'', dodala je Marija Škaričić. 

Bez optužbe s imenom i prezimenom nema ni ozbiljne osude, a na nama je da se ne pitamo zašto su žrtve tek sada progovorile, već da ih podržimo da progovore onda kad su spremne. Također se nadamo da je to vrijeme nastupilo sada.

''Što se tiče tih takozvanih pozicija moći, uvijek sam se pitala zašto se to tako zove jer mislim da netko tko je moćan ne može biti agresivan prema nekom na svijetu. Za mene je moć podrška, ljubav prihvaćanje, a ovo o čemu mi govorimo, to je duboka nemoć kompleksa i bijednog življenja'', govori Marija. 

Prema brojnim svjetskim podacima, oko 30 posto žena tijekom života doživi seksualno nasilje. To što je većina slučajeva neprepoznata i neprijavljena ne znači da nasilja nema.

Vjerujemo da će akademija nasilnicima stati na kraj te da će brojna svjedočanstva potaknuti i ostale žrtve da se hrabro jave i prijave svoje zlostavljače.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.