Trijumfom filma Zvizdan, redatelja Dalibora Matanića, završio je najdugovječniji festival nacionalnog filma na svijetu - Pulski filmski festival. U razgovoru s glumcima, doznali smo različite pikanterije sa seta, tko je ometao snimanje Matanićevog filma te kakve su si male spletke glumci međusobno pripremali.


Na pulskom nebu, svim svojim sjajem zasjao je Zvizdan. Naime, sa čak šest Zlatnih Arena, film Dalibora Matanića nakon uspjeha u Cannesu, zasluženo je nagrađen i na najvećem hrvatskom festivalu filma u Puli.

'Zvizdan' apsolutni pobjednik: Matanić nije skidao osmijeh s lica

Vezani članci Požar u Puli, Marina Veruda Planulo skladište kod Marine Veruda u Puli, gusti crni dim nadvio se nad gradom Ekipa filma \"General\" (Foto: Duško Marušić/Pixsell) Film o generalu Gotovini otvara festival u Puli: "Ideja je bila da se pokaže naša strana priče..."

Tema filma je zabranjena ljubav Srpkinje i Hrvata, a propituje  se ima li ljubav snage izdići se iznad mržnje i netolerancije. Redatelj je inspiraciju i relevantno iskustvo jednostavno pronašao. 'Puno stvari dolazi iz moje vlastite obitelji i okolice jako puno sam proučavao i svaki niz godina se susretao s tim slučajevima, ali i danas. Još uvijek ima nekih tenzija, razmirica, ali kada smo mi došli pokušali smo to popeglati sa filmom', ističe Matanić.

Nagrade za najbolji film, režiju i kostimografiju, Zvizdan je osvojio i nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Tako je Zlatnu Arenu za najbolju žensku ulogu odnijela Tihana Lazović. Nagradu za sporednu mušku ulogu odnio je Dado Ćosić ulogom Tihaninog brata. Bolne scene fizičkog nasilja kojima dominira njihov odnos, kaže zbog vjerodostojnosti emocija, odradili su potpuno se predajući situaciji. Nives Ivanković također je slavila i to osvojivši nagradu za sporednu žensku ulogu. Film je sniman u dalmatinskoj zagori, a glumica kao dodatni razlog njegovog uspjeha ističe i uvid u živote ljudi tog kraja koji su na svojoj koži osjetili nacionalnu netrpeljivost, a koji su ekipu filma pustili u svoje živote.

Zlatnu Arenu
za najbolju mušku ulogu dobio je Emir Hadžihafizbegović za film"Takva su pravila" Ognjena Sviličića. Bosanskohercegovačkom glumcu ovo je čak šesta nagrada za ovu maestralno odigranu ulogu. Kaže kako ga je najviše iznenadila ona s Venecijanskog festivala. 62. Pulski festival pamtit ćemo po velikom broju uspješnih hrvatskih filmova s brojnim internacionalnim priznanjima.

Plodonosna godina za autore uz podršku HAVC-a formula su uspjeha kojoj se nadamo i sljedeće godine. Pogledajte kako je bilo u prilogu inMagazina.


 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook