Ne mogu to zaboraviti

Godinu dana od zagrebačkog potresa poznati Hrvati otvoreno o traumama koje su doživjeli tog dana: "Grozno plakanje i povraćanje, nisam se mogla smiriti"

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Nevena Rendeli Zdenka Kovačiček Maja Šuput Marko Tolja Marko Grubnić Ivan Zak Gabi Novak Paula i Đelo Jusić Aleksandar Šekuljica +0 Marko Grubnić Galerija

Buđenje na današnji dan prije godinu dana stanovnici Zagreba i okolice vjerojatno nikad neće zaboraviti. Tog strašnog jutra šokirao ih je i prestrašio potres od 5,5 stupnjeva po Richeru. Na godišnjicu ovog strašnog događaja poznati su Hrvati za IN magazin podijelili svoje traume i strahove koje su doživjeli tog dana.

Točno godinu dana prošlo je od ovog najstrašnijeg buđenja Zagreba. Strah i užas razorne moći potresa teško zaboravljaju svi koji su ga doživjeli.

Pogledaj i ovo In Magazin: Sandi Cenov i žena - 1 Proslavili 18. godišnjicu Sandi Cenov i njegova supruga za kamere In magazina progovorili o braku i zarukama: ''Bila je to ljubav doslovno na prvi pogled''

"Teško se može usporediti strah od potresa s bilo kojim drugim strahom", priznaje Nevena Rendeli.

"Taj osjećaj ne želim apsolutno više nikad doživjeti jer je to užas, pogotovo s malim djetetom kad se tako nešto dogodi u 6 ujutro, ne znaš bi li prvo skočio na njegov krevetić, bi li ga vukao van...", prisjetio se Marko Tolja.

"Ja sam sebi obećao već tu nedjelju kada se to dogodilo da nikada javno i nikada općenito neću pričati o tom događaju u svojem životu. Reći su samo sada kratko da je to bila najveća trauma u mom životu i najveći strah", priznao je Marko Grubnić.

Baš tako - kao najveći doživljeni strah - opisuju mnogi tih desetak sekundi užasa koje su trajale predugo.

"Mene je zapravo taj veliki strah, što bi se reklo, oprao tek dva sata nakon potresa kad sam grozno plakala i povraćala, nisam se mogla smiriti", otkrila je Nevena.

"Ja sam dijete rata, prošao sam sve to i navikao sam na sve to, ali u 6:24 ujutro u nedjelju nitko ga ne očekuje. I kad odjednom se sve urušava, trese, ruši, prvo šok, nevjerica", izjavio je Ivan Alduk.

Nevidljivi neprijatelj pokazao je svoju snagu tog jutra kad je Zagreb pogodio najrazorniji potres u posljednjih 140 godina.

"Mene je zadesio na četvrtom katu zgrade iz tridesetih godina s troje male djece i najstrašnije mi je bilo što ih nisam mogla u tom trenutku sve primiti i istrčati s njima negdje na sigurno", otkrila je Nevena.

Ljudski životi i materijalna šteta najveće su i najteže posljedice potresa, i onog u Zagrebu i onog u Petrinji, ali puno je i drugih posljedica koje se godinu dana kasnije još uvijek osjećaju.

"Protiv potresa si ne mogu pomoći, kao i svi, luda nisam, s kim sam god pričala, svi imaju PTSP", izjavila je Maja Šuput.

"Mislim da smo se svi u ovih posljednjih godinu dana suočili s nevjerojatnim stresom i da ćemo svi imati posljedice vjerojatno i kasnije", zaključila je Nevena.

365 dana kasnije jedino što možemo poželjeti jest - ne ponovilo se!

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Martina Vrbos (Foto: Instagram) Martina Vrbos (Foto: Instagram) Martina Vrbos (Foto: Instagram) +0 Martina Vrbos (Foto: Instagram) Nekad i sad Sjećate se Martine Vrbos? Nevjerojatno je koliko se ova žena promijenila, danas je potpuno druga osoba!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene