Ekscentrične ideje

Ekstravagantne ljepotice – pogledajte najskuplje jahte na Jadranu!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Jahta koja izgleda poput podmornice, vojnog broda ili ona koju pokreće solarna energija. Sva ova čudna plovila imali smo priliku vidjeti na Jadranu.

Imati svoju jahtu stvar je prestiža među uspješnim poslovnim ljudima, a nama ostaje uživati u njihovim ekscentričnim idejama kada na njima uplove u naše more.

Pogledaj i ovo Dejan Lovren (FOTO: Instagram) Ljetne radosti Zajedničko ljetovanje: Pogledajte kako Enis Bešlagić i Dejan Lovren uživaju na Korčuli

Vjerojatno najneobičnija jahta koja je ikad plovila ovim vodama katamaran je Turanor. Pokreće ga sunčeva energija prikupljena u 512 metara četvornih solarnih ploča koje natkrivaju brod. Plovilo je ime dobilo prema Tolkenovom Gospodaru prstenova, a značenje riječi je snaga sunca.

Priča o Turanoru počinje 2004. godine kada je Švicarcu Raphaelu Domjanu pala na pamet luda ideja - oploviti svijet na solarnu energiju. San mu je ostvario njemački milijunaš Immo Stroher koji je u izgradnju broda uložio 12 i pol milijuna eura.

Cijeli Trogir bruji - za Ecclestoneovu 54 metra dugačku jahtu nije bilo mjesta

Kada se jahta jednostavnog naziva A usidrila ispred Dubrovnika svi su mislili da je u pitanju podmornica. Uskoro se ispostavilo kako je u pitanju plovilo ruskog oligarha Andreja Melničenka. Ime je dobila po njegovoj supruzi, srpskoj manekenki i bivšoj pjevačici, Aleksandri Melničenko. Suprug joj je ploveću vilu vrijednu 300 milijuna dolara poklonio prije šest godina. Otad bračni par odmore provodi na njoj.

Na jahti A uz njih su i instruktori za surf, skijanje na vodi i jedrenje. Bračni par Melničenko na jahti često priprema zabave. Tako su Demi Moore i Ashton Kutcher posljednju zajedničku novu godinu dočekali upravo na njoj. Da im na plovećoj vili ništa nije nedostajalo uopće ne sumnjamo, jer već i manje jahte raspolažu brojnim zabavnim sadržajima.

Kao i za jahtu A za još jedno od najneobičnijih plovila koje smo vidjeli u Jadranu zadužen je dizajner Phillipe Starck. Kada je prošle godine jahtom Venus udovica Stevea Jobsa krenula na krstarenje od Hvara do Dubrovnika ekstravagandnim luksuzom privlačila je pažnju u svakoj luci.

Jahta je dugačka 76 metara, a neobičnom je čine prozori od tri metra. Izrađena je prema zamisli kompjuterskog genija Stevea Jobsa koji s njom nikad nije stigao zaploviti. Naime, preminuo je godinu dana prije nego što je 100 milijuna eura vrijedan Venus dovršen.

S jahtom Katara dugačkom nevjerojatnih 124 metra od koje su mnogi mislili da je kruzer u Jadran je uplovio šeik Hamad bin Khalifa al Thani. U luksuzne apartmane može primiti 34 gosta za koje se brine čak 95 članova posade.

Šeik očigledno voli luksuz jer ovo je jahta s najvećim brojem popratnih sadržaja. Na njoj nećete morati previše hodati jer vas od palube do palube vozi lift. Tu je i heliodrom, bazen, teretana, džakuzi te brojne džet skije i glisere. Ipak, trgovci nekretninama upozoravaju kako se puno više nego u jahte isplati investirati u nekretnine.

To milijardere previše ne brine. Tako je Roman Abramović u svoj Eclipse uložio 500 milijuna dolara. Zanimljivo je kako oprema ove jahte odražava ekscentrične zahtjeve svog vlasnika koji je na nju smjestio dva bazena, dva heliodroma, malu podmornicu, stakla otporna na metke te čak i sustav projektila za obranu u slučaju napada na jahtu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene