On je visok i vitak, a ona niža i punija, a njih dvoje su bračni par. Možda vam iz ovog opisa nije jasno o kome govorimo, ali kad vidite ilustracije iz idućeg priloga sigurni smo da ćete u njima prepoznati i sebe. Riječ je o karikaturama Tisje Kljaković na čiju vas izložbu vodi Julija Bačić Barać u prilogu In magazina.

Galerija


"Ne s oton krpon" samo je jedna od duhovitih karikatura splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić u kojoj mnogi vide svakodnevne scene iz svojeg života.

''Ja i moja rodica Valja smo pile kavu i ona je meni rekla ima jedan moment što me izluđuje, što, kad on meni kaže eno sam ti opra'', započela je svoju priču Tisja. 

I ovakvih situacija ima dovoljno mnogo pa je ova akademska slikarica objavila ne jednu, već dvije knjige karikatura pod naslovom "Oni" i "Oni2".

''Jedna karikatura može toliko dobrog raspoloženja donijeti i zato sam ih radila stakvim guštom i to se točno vidi jer nikad sebi nisma zadala da ja nešto moram'', govori. 

Osim u knjizi, svemu ovome možete se nasmijati u Klovićevim dvorima u Zagrebu, gdje je prošlog tjedna otvorena njezina izložba slika, skulptura i karikatura pod nazivom "Spomenik živome čoviku".

''To je rekla moj amater za mog muža - njemu triba dignit spomenik. Trebamo ljudima dizati spomenike dok su živi, odnosno da ne zakasnimo nikad nikom reći nešto lipo'', zaključila je. 

Njezin cilj je nasmijati ljude, a sve što nacrta, najprije testira njezin suprug.

''Ako se nije nasmijao u tri sekunde, ništa to ne valja, samo je pogledao i mora ti biti smiješno'', kaže Tisja. 

Tisjine knjige "U malu je uša đava "i ''Oni'' među najprodavanijim su izdanjima u Hrvatskoj, a tko su zapravo "Oni“?

''Moja mater, moj otac, ja, Igor i svi oko mene su mi inspriacija za njih. Nevjerojatno da su se ljudi i koji ne govore mojim dijalektom našli u tim karakikaturama'', objasnila je. 

''Oni'' su prevedeni čak i na slovenski jezik, a ovaj par izgleda točno ovako zato što:

''On je visok, ja sam ovakva kava jesam, ovo mi je post porodiljna faza'', kaže. 

Ova majka dviju djevojčica pozabavila se i problemom viška kilograma. U depresiju, kaže, padamo i kad krene sezona kupaćih kostima.

A mnogo nam se svima zajedničkih navika događa upravo za blagovaonskim stolom.

Uz brojna Tisiijna umjetnička djela koje je godinama stvarala, najviše osmijeha u Klovićevim dvorima izazvao je ovaj "pomirdbeni nogododir".

Do 12. prosinca ova izložba ostaje u Klovićevim dvorima, zato stignete po svoju dozu dobrog raspoloženja.
 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Franka pokazala unutrašnjost njezine i Ćorlukine luksuzne vile, već na prvi pogled je jasno zašto vrijedi 15 milijuna kuna

Fotografije prozirne haljine izbliza otkrile su više nego što je mislila, iako se ono što fali vidi na prvu

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju