Iako nam se čini da smo zbog pandemije koronavirusa u korizmi posljednih godinu dana, korizmeno vrijeme tek je jučer počelo. Za vjernike je to razdoblje kada razmišljaju o tome što bi u životu mogli promijeniti.

Galerija


Ako postoji vrijeme za koje možemo reći da je posvećeno promjeni, onda je to korizma.

Vezani članci In Magazin: Koju pjesmu odabrati za prvi ples? - 1 Je li i vaša među njima? Otkrivamo najpopularnije pjesme koje mladenci u Hrvatskoj biraju za prvi ples Ana Rucner - 3 Nova strast glazbenice Ane Rucner: "Tko god je probao moje ulje, oduševio se!"

"Korizma je vrijeme kad bi čovjek sam sebe trebao preispitati, svoju unutrašnju vjeru u život, u sve ono što ga okružuje", smatra pjevačica Nina Badrić.

"Korizma je razdoblje spuštanja u dubinu, molitveno raspoloženje i svakako razdoblje u kojem čovjek malo preispituje svoj život i svoje temeljne odrednice", izjavio je Alan Hržica.

40 dana skromnosti i odricanja mnogima se čini kao dobra ideja da se riješe primjerice cigareta ili čokolade. No bit korizmenog odricanja treba shvatiti kao priliku da poradimo na sebi.

"Ne smije naglasak biti na tome da ne bi se onda pretvorilo to korizmeno vrijeme kao idealno vrijeme za dijetu, za uljepšavanje tena ili ne znam, sve ono što nije bitno. Za nas vjernike najvažnije je susresti Gospodina, susresti Isusa Krista jer premda je korizmeno vrijeme koje je obilježeno trpljenjem, patnjom, ipak ga nazivamo radosnim vremenom zbog toga što idemo prema svojem cilju, a to je Uskrs", objasnio je fra Vladimir.

"Što ti znači ako se odrekneš sad nečega i kažeš neću jesti čokoladu, a zapravo netko ti okrene leđa i ti ga pljuneš. Treba malo dublje pogledati u korizmu kao takvu", smatra glazbenica Ana Rucner.

"Razmišljati o onima koji nemaju, pomagati njima, djela ljubavi, posta, to je za mene korizma", izjavila je pjevačica Marija Husar.

Mnogi će reći da nam je cijela protekla godina bila poput korizme. Zbog pandemije koronavirusa morali smo se odreći mnogih stvari, a Hrvatsku su pogodila i dva velika potresa.

"Izazova je bilo jako puno, zaista jako puno. Nije nimalo jednostavno niti lagano i mogli bismo s jedne strane reći da je cijelo to razdoblje bilo poprilično pokornički, patnički ispunjeno, korizmeno ispunjeno, ali iz susreta, iz razgovora s ljudima, važno je da ljudi znaju da nisu sami. Da se ne trebaju bojati unatoč svim tim nepovoljnim vanjskim okolnostima jer mi kršćani, vjernici, svoje usidrenje na kraju krajeva imamo u Bogu", objasnio je fra Vladimir.

Pomagati bližnjima kao što smo pokazali da možemo ono je na čemu treba biti naglasak.

"Ove korizme nemojte staviti naglasak na odricanje, okrenite se oko sebe, učinite pokoju malu stvar, ali te male stvari učinite zaista s ljubavlju i učinit ćete puno", poručio je fra Vladimir.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Severinina jako kratka haljina pala je u drugi plan zbog greške u fotošopu: ''Slika je lijepa, ali ups!''

 

Razlog zbog kojeg je Britney Spears obrijala glavu od javnosti se tajio čak 12 godina, priča je baš tužna!