Dok svi s nestrpljenjem iščekuju hoće li Kolinda Grabar-Kitarović objaviti ponovnu predsjedničku kandidaturu, naša Anja Beneta pozabavila se manje poznatim detaljima iz njezine biografije.

Galerija


Kolinda je bila djevojka lijepa kao san...

Vezani članci Maja Šuput (Foto: Instagram) Maja Šuput otkrila tajnu bliskog odnosa s Markom Grubnićem: ''I zato ta naša ljubav ide'' Glumci na Zagreb Burger Festivalu (Foto: Dnevnik.hr) Zvijezde hit-serija podijelile su s nama anegdote sa svojih putovanja: ''Umalo sam ostala u Kanadi''

Jeste li znali, da ove stihove nije otpjevala Zdenka Vučković, prva hrvatska predsjednica umjesto Kolinda zvala bi se Ksenija. To joj je ime u trudnoći odabrala majka Dubravka. No kad je na svijet stigla preslatka djevojčica, njezin otac Branko pod prozorom njezine majke odlučio je zapjevati Zdenkinu "Colindu", inače prepjev hita Kanađanke Lucille Starr.

Postupak predsjedničina oca toliko se svidio njezinoj majci da više nije bilo dvojbe o imenu aktualne hrvatske predsjednice. Manje je poznato i da je u selu Lubarska, u kojem je provela svoje djetinjstvo, bila jedina djevojčica...

Otac Branko u prizemlju kuće do kraja 80-ih imao je mesnicu, a u susjednom selu Lopača obitelj je imala ranč s 22 krave. Tako je Kolinda još u najranijem djetinjstvu zavoljela sve životinje. Ipak, najdraži ljubimac bilo joj je jedno janje.

''Zvao se Šarko, jer je bio crno-bijeli, bio je jako ljubomoran na moje prijatelje, posebno na mog dragog prijatelja Gorana koji je živio preko puta mene. Kad se Goran vraćao iz dućana s kruhom ispod ruke, on je iz ljubomore skočio na njega  i s onim svojim rošćićima ga nabio. I Goran na jednu stranu, kruh na drugu stranu. Meni je bilo žao, ali opet kad vidite životinju koliko vas zavoli, to je neprocjenjivo", priča predsjednica. 

Danas Predsjednicu umjesto Šarka čuva kujica Kika. Zahvaljujući velikom srcu naše predsjednice rešetke virovitičkog skloništa za životinje potpuno je neplanirano zamijenila luksuznim domom na Pantovčaku.

"Bit će veliko osvježenje među onim velikim psima koje imamo tamo. Nježna, mala", kaže. 

Odrastajući na selu, uz životinje, predsjednica je zavoljela i zemlju. Ali i lopatu. Kopanje i vrtlarenje i danas joj idu kao od šale.

"Pomagala sam roditeljima. Nisu oni mene tjerali na to, nego je to bio moj izbor, jednostavno sam osjećala potrebu pomoći . Moram vam reći da volim fizički posao zato što nakon fizičkog posla prije svega osjećate slatki umor. Drugo, možete sjesti i pogledati plodove svoga rada", zaključila je Predsjednica. 

Predsjednica ipak nije zanemarila ni svoj intelektualni razvoj. Tako je još kao osnovnoškolka pročitala sve knjige u školskoj knjižnici. Kao odlikašica odlučila je školovanje nastaviti u najboljoj i najtežoj srednjoj školi. Odabir je pao na današnju Prvu riječku gimnaziju.

"Ja bih se vrlo rado vratila u školske klupe", tvrdi. 

Sa 17 godina završila je na studentskoj razmjeni u Novom Meksiku, gdje je završila četvrti razred. Nakon povratka iz SAD-a nostrificirala je svjedodžbu, a potom upisala engleski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je s prosjekom 4,5., a 2000. godine stekla je i titulu magistre na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Na ubitačan tempo od jutra do mraka je navikla.

''Tako radim cijeli život. Kad se uhvatite nekog posla, onda ga morate raditi najbolje što možete'', objašnjava.

Ovoga se, kaže, držala i cijeli svoj profesionalni život. Od posla savjetnice u Ministarstvu vanjskih poslova do onog predsjednice države.

"Građani su me izabrali za to da radim, a ne da sjedim i ne radim ništa.", smatra. 

Ono malo slobodnog vremena koje ima najradije provodi uz svoju obitelj: supruga Jakova, sina Luku i kćer Katarinu.

"Mi jako volimo čitati, svi zajedno. I oni još dandanas vole kad im ja čitam. Onako se izvalimo na podu, na tepihu. U zadnje vrijeme volimo napraviti kokice, one s okusom putra, sjesti ispred televizora, odlučiti se koji film pogledati, onda zajedno gledamo film. Nekako najviše volimo znanstvenu fantastiku i filmove koji su nastali prema djelima Jane Austen'', otkriva. 

Predsjednica božava i pjevati pa za to koristi svaku priliku...

"Uvijek pjevam kod kuće, pjevam u kuhinji dok kuham, pjevam dok se tuširam. Kaže se, tko pjeva, zlo ne misli. Meni je pjevanje stvarno drago. Naučila sam pjevati kroz život. Ja sam onaj čisti sopran koji može podignuti jako visoko", kaže nam. 

Uz dobar glas krasi je i dobar stas, koji duguje redovitoj tjelovježbi i zdravoj prehrani.

"Meni je bitno pokazati i dokazati da žena uvijek može izgledati sjajno u bilo kojim godinama. Ako ja sa svojom 51 godinom izgledam bolje nego u dvadesetim godinama, to me doista ohrabruje."

Hrabrosti joj zasigurno neće nedostajati ni pri odluci o objavi ponovne predsjedničke kandidature.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Prvi izlazak Meghan Markle i sina Archieja: Zašto javnost ponovno misli da je priredila predstavu?