Koje namirnice bismo trebali vratiti u uporabu? Smiljana Matijaca tvrdi da bi trebalo više pozornosti obratiti na rogač, Rene Bakalović želi vidjeti više zadarskih tartufa...

Galerija


"Spoj prošlosti i smjer za budućnost" bila je misao vodilja nastanka najveće hrvatske kuharice. Ovaj revolucionarni projekt okupio je čak 36 hrvatskih chefova, među kojima i one okićene Michelinovim zvjezdicama. Bio je to dobar povod da s njima razgovaramo o tome nedostaje li kreativnosti na našoj gastronomskoj sceni te o predviđanjima za budućnost hrvatske kuhinje.

Vezani članci Tom Wlaschiha (Foto: Getty Images) - 3 Glumac iz kultne serije "Igra prijestolja" obožava Hrvatsku: Proputovao sam vašu zemlju nekoliko puta" Rory Kennedy (Foto: Dnevnik.hr) Doživjela je velike tragedije u moćnoj obitelji, no ništa ju nije spriječilo da ostvari snove

Kada oko jednog projekta okuptite 36-ero kreativaca sigurni ste da su skuhali nešto jako dobro. "Buzara od dagnji koja je na hladnom želeu od tih dagnji, pa su one na tom želeu lijepo otvorene u šampanjcu i tako nekako", kazao je chef kuhinje Ante Udovčić. Sastojke za navedene specijalitete možete pronaći u najvećoj hrvatskoj kuharici. Dvije godine priprema i fotografiranja, 160 recepata na 600 stranica... Svi ti podaci neumoljivo idu u prilog činjenici kako se radi o dosad najambicioznijem projektu kada je u pitanju domaća gastroscena.

The Cookbook - 6 (Foto: John Pavlisha)

Da gastronomska maštovitost može postati originalni dio turističke ponude, dokazala je Korčulanka Smiljana Matijaca. Tradicionalni mediteran u novom ruhu ponudila je zanimljivim okusima. Kolači koje priprema prema stoljetnim recepturama osvojili su srca turista sa svih strana svijeta. A ove sezone premijerno nudi korčulansku lojenicu. "Jako mi je drago da je dobila oznaku hrvatskog otočkog proizvoda jer je ona, nažalost, ušla u zaborav", kazala je Smiljana Matijaca. Kada su u pitanju namirnice koje su zapostavljene, uvijek ističe kako bismo mnogo više mogli koristiti rogač. "Na tone rogača pada na zemlju i to je velika tuga cijelog juga i Dalmacije, ali pomalo vidim da se melje i sitno i krupno te vraća u slastičarstvo i na tržište, i to mi je jako drago", dodala je Matijaca.

The Cookbook - 5 (Foto: John Pavlisha)

Mnogi kao nedovoljno iskorištene namirnice spominju pak morska jaja i ježince. Sanja Muzaferija smatra kako bi se i janjetina, masline te juhe od trlje s kamena mogle istaknuti, a Rene Bakalović dodaje i tartufe iz okolice Zadra.

Što su nam još otkrili naši sugovornici, pogledajte u prilogu IN magazina. IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.