Baš svatko od nas svojata neku Oliverovu pjesmu. U njoj čita svoj životni put, uz nju plače ili veže najsretnije trenutke. Zato je posebno teško izdvojiti najljepše i najznačajnije pjesme Oliverove karijere.

Galerija Oliver Dragojević (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Oliver Dragojević u Splitu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Oliver Dragojević tijekom jednog nastupa (Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL) +1 Oliver Dragojević (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

"Cesarica" je pjesma koja je spojila brojne zaljubljene duše, ali i dvojicu vrsnih glazbenika. Kada je prije 25 godina pokojni Zdenko Runjić ponudio Gibonnijevu pjesmu Oliveru, splitski velikan je rekao kako je mora otpjevati. Za još neetabliranog Gibu to je bilo veliko priznanje. Posebice zato što je Cesaricu napravio u svega 20 minuta, a sada će je pjevati legendarni Oliver.

Vezani članci U Veloj Luci održan koncert u čast Oliveru Dragojeviću - 2 Na koncertu u čast Oliveru okupile su se mnoge zvijezde koje su dobro poznavale glazbenu legendu: "Takav se rađa jednom u 100 godina" Oliver Dragojević (Foto: YouTube) Kultna balada: Kako je zapravo nastala jedna od najljepših hrvatskih pjesama koju je Oliver otpjevao?

“Poslije me puno ljudi pitalo kad je bio veliki uspjeh te pjesme "zašto nisi to sam?" Ja kažem dobro, to bi bila utakmica koju bi ja možda dobio s 1:0 ili 2:0, ako bi bio neki slobodan udarac. S njim je to bila totalna golijada i pobjeda“, priznao je Gibonni.

Opis ''nerealno-romantična pjesma, koja kao da ne pripada vremenu u kojem je nastala'', ne vrijedi samo za ovu pjesmu. Pjesmom "Vjeruj u ljubav" poslana je univerzalna poruka, što je čini aktualnom već desetljećima. Točnije, od 1979., kada ju je Oliver i snimio.

“Nema nedostatke. Mislim da je jedan od savršenih primjera kako se pop standardna pjesma piše u evergreenskom maniru“, izjavio je glazbeni kritičar Anđelo Jurkas.

A kada je o evergreenima riječ, nemoguće je ne spomenuti Galeba. Ideju za ovu neslužbenu himnu Dalmacije, Runjić je dobio šetajući plažom sa sinom. Nije predstavljena na Omiškom festivalu, kako je prvo zamišljeno, niti je postala naslovnom pjesmom filma o galebu Jonathanu Livingstonu, kako je Runjiću ponuđeno, već ju je Oliver otpjevao na Splitskom festivalu. Na večeri dalmatinske šansone "Galeb i ja" prošao je bez nagrade.

“Jedanput je profesor Mirošević zvao Olivera i mene na razgovor i rekao molim vas, to je više išlo Olivera nego mene, nemojte više snimat. Oliver nemoj više snimat toliko demo snimki jer sve što ti snimiš mi primimo na festival, a poslije dobije neki pjevač tu pjesmu i to više nije to“ otkrila je Zorica Kondža.

Oliver, kao predstavnik kolektivne svijesti i života, udahnuo je svoju dušu i pjesmama Jakše Fiamenga. Njih čak 60. Prva koju je ovaj pjesnik napisao za Olivera bila je Nocturno, kroz Karocu su opisani životi i sudbine svih nas, tu su i Nadalina, Rojena valo, Teško mi je putovati, a za baš svaku od njih vrijedi ona kako im je uz Oliverov glas produljen vijek trajanja.

“On je nešto što se rađa jedanput u životu. Čovjek koji nikad nije mijenjao glas za pjevanje. On je pjevao kao što je govorio i to je najbolji način da se čovjek identifiicra s njime“, kaže Jakša Fiamengo.

Tu je i Oliverova neraskidiva veza s morem i njegovom Velom Lukom. "Sjećanje na Velu Luku" nikad nije snimio u studiju, a njezin autor Branko Žuvela ju je navodno napisao jednoj Velolučanki koja se preselila u inozemstvo.

 

Uz te stihove Oliver je i posljednji put ispraćen iz Splita na omiljen otok.

Više o Oliverovim pjesmama saznajte u prilogu IN magazina.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju