i danas znače mnogo!

Prisjetili smo se najljepših domoljubnih pjesama, a iza nekih se kriju zanimljive priče: "Dvije godine nitko nije obraćao pažnju na nju..."

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Domoljubne pjesme - 1 In Magazin: Domoljubne pjesme - 2 In Magazin: Domoljubne pjesme - 3 In Magazin: Domoljubne pjesme - 4 In Magazin: Domoljubne pjesme - 5 In Magazin: Domoljubne pjesme - 6 In Magazin: Domoljubne pjesme - 7 In Magazin: Domoljubne pjesme - 8 In Magazin: Domoljubne pjesme - 9 In Magazin: Domoljubne pjesme - 10 +1 In Magazin: Domoljubne pjesme - 11 Galerija

Na 27. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja prisjetili smo se nekih od najljepših pjesama posvećenih domovini. Kako su nastajale i koliko su značile ove domoljubne pjesme ratnih devedesetih, otkriva Julija Bačić Barać iz IN Magazina.

"Moja domovina" jedna je od naših najljepših domoljubnih pjesama. Emitirana je prvi put u rujnu '91. i tad je, baš kao i danas, značila mnogo. Djelo je autora Rajka Dujmića i Zrinka Tutića, a otpjevala su je zajedno brojna velika imena naše glazbene scene.

Pogledaj i ovo showbuzz Prošlo je 18 godina Ovo su pjesme koje danas pjeva cijela Hrvatska

Teške ratne godine '91. molitva Đani Maršana bila je pjesma "Bože čuvaj Hrvatsku".

"U Zagrebu je u jednom velikom izlogu pisalo 'Bože čuvaj Hrvatsku' i to se valjda meni usjeklo u pamćenje, pa sam počeo razmišljati o sadržaju neke nove pjesme kojom bi ja dao svoj glazbeni doprinos za taj vrlo težak trenutak kroz koji smo svi prolazili", prisjetio se Maršan.

Strahote rata nijedna pjesma nije mogla ublažiti, ali domoljublje je tih godina pjesmom izrazio cijeli niz glazbenika. Bio je to njihov doprinos stvaranju domovine.

Nekadašnji satnik Hrvatske vojke Đuka Čajić je svoj obol u ratu davao na fronti, ali i u glazbenom studiju.

"To je pjesma koja je obilježila mene, ali i ne samo mene, nego na kraju krajeva i domovinski rat", kazao je za IN Magazin Čajić.

A pjesma koja budi sjećanja na ratne devedesete je i "Bili cvitak" Jure Stublića. Cvijet je i u pjesmi "Ruža hrvatska" Prljavog kazališta, koja je neplanirano postala simbol domoljublja.

"Dvije godine otkako sam je napisao nitko nije obraćao pažnju na tu pjesmu", prisjetio se Jasenko Houra.

Pjesma koja je budila nadu za vrijeme ratne agresije je i "Ne dirajte mi ravnicu". Škoro ju je napisao '89. godine u Americi i nije imala veze s ratom, već s njegovom nostalgijom za domovinom.

"Ponijeti sa sobom svoje ulice, moje slavonsko blato i imotski kamen to je bilo malo teže, a čovjeka uhvati jedna silna nostalgija i tuga", ispričao je Škoro.

Domovini je u mnogim svojim pjesmama pjevao i Marko Perković Thompson, a vjerojatno najizvođenija njegova domovinska pjesma je "Lijepa li si".

"Moje postojanje i cijeli moj život su te pjesme obilježile, a one nisu samo pjesme, nego svjetonazor koji ja nastojim živjeti", ispričao je Thompson.

O lijepoj našoj su na svoj način pjevale i Doris Dragović i Meri Cetinić, a nijedan koncert klape Intrade ne može proći bez pjesme u kojoj su opjevali ljubav prema Croatiji.

Duga je lista pjesama otpjevanih Hrvatskoj, a nekih od njih možete se prisjetiti u prilogu u videu.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/29 >> Pogledaji ovu galeriju Nives Celzijus - 1 Nives Celzijus - 3 Nives Celzijus Nives Celzijus i Ecija Ivušić +24 Nives Celzijus Celebrity Nives Celzijus provokativnim videom iz plićaka dovela društvene mreže do usijanja: "To se čekalo!"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Snježana Mehun - 2 Snježana Mehun - 1 Snježana Mehun - 4 Snježana Mehun - 5 +2 Snježana Mehun Celebrity Seksi kupaći kostim Snježane Mehun teško će biti nadmašiti, pokriveni su samo ključni dijelovi, a ostatak je potpuno proziran!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene