Kad vidiš vlastitu smrt, onda to ne može biti ništa drugo nego znak da moraš promijeniti način života. Tako si je to protumačio Marin Ivanović, poznatiji kao Stoka. Na svojem životnom putu poznati reper borio se s ovisnošću, a svoja bolna iskustva, iz kojih je izašao kao pobjednik, pretočio je u monodramu.

Galerija


Monodrama Marina Ivanovića Stoke ne dotiče samo njegove glazbene početke i doba kada se zaljubio u hrvatski rap, već progovara i o dugogodišnjoj ovisnosti. Bez ikakve maske govori o svojoj najtamnijoj strani i vremenu kada više nije prepoznavao sebe. „Ovo što danas pričam je šokantno. Nitko to nikad nije ispričao. Ludilo jednog narkomana. Kad poludi skroz onda je to stvarno bolesno“, govori Stoka.

Vezani članci Andrija Jarak u Petrinji: Mjesec dana nakon potresa - 6 Dobre vijesti za Petrinju: Dva ureda javnih bilježnika su osposobljena, a od subote kreće rušenje Marin Ivanović Stoka (FOTO: Pixsell) Stoka priznao da ljubi: "Zajedno smo već pola godine"

Izuzetno teško mu je stati pred ljude koji su mu cijelo ovo vrijeme bili potpora. Kaže kako im je lagao, potkradao ih, a oni nikad nisu digli ruke od njega. „Mama je dobila dva tumora na mozgu, ali rekla je da me neće ostaviti. Rekla je da neću umrijeti i ostaviti me u ovisnosti“, prisjeća reper u predstavi.

Marin Ivanović Stoka (FOTO: Marko Prpic/PIXSELL)
Marin Ivanović Stoka (FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Ova predstava je svojevrsno iskupljenje, ali i njome želi pomoći onima koji su i sami posrnuli te ih osvijestiti. Drogu danas naziva najvećim zlom i vragom.

Još u ovisnosti Marin je razmišljao o predstavi. No tada ona ne bi imala smisla. Inspirirao ga je Mike Tyson i njegova ispovijest. U monodramu ''Iz tame u svjetlo'', naravno, nisu stali svi detalji. Zato Stoka planira izdati i knjigu. Bez dlake na jeziku. „Moja ovisnost me svakako izgradila kao osobu i dala mi dimenziju koju netko drugi nema“, siguran je Stoka.

Svoj izlaz Ivanović je našao u vjeri. Promijenio je pet komuna, a, kako kaže, pomogli mu nisu ni znanost ni medicina. Sve dok nije došao u zajednicu Cenacolo. Doslovno je, kaže, vidio vlastitu smrt, što je i prikazao u novoj pjesmi ''Stara škola kreka''. No rimama se koristi i kako bi slavio vjeru. Baš kao i njegova kolega Alan Hržica. „Dugo nisam pustio suzu, a danas me stvarno duboko ganuo“, kaže Hržica. Marinov novi list u životu podrazumijeva i brak.

Prije svega nekoliko dana zaručio se sa svojom djevojkom Jasnom. „Nekako je to logičan slijed. Nisam ja više klinac. Svašta sam proživio i opet smatram da mi je Bog poslao tu prekrasnu djevojku“, kaže Marin. Prije vjenčanja Stoka će početkom ožujka održati slavljenički koncert sa svojim prijateljima, reperima 90-ih, a u planu mu je i show kojim će tražiti mlade zvijezde rapa.

Više pogledajte u prilogu IN magazina. IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.