Otkad je objavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske, zanimanje o svim detaljima bogate biografije Miroslava Škore ne jenjava.

Galerija


U nedjelju je, osim Mate, rođen i Miroslav Škoro. Prošlo je gotovo 57 godina otkad se prvi put začuo njegov plač u rodnom Osijeku. U predgrađu Višnjevcu, s majkom Nediljkom, ocem Ivanom i mlađom sestrom Vesnom proveo je svoje djetinjstvo.

Vezani članci Miroslav Škoro Objavljeno koliko su kandidati potrošili na kampanju, iz Škorina tima objasnili trošak od "0 kuna" za društvene mreže Miroslav Škoro (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Od tamburaša do predsjednika: Sprema li se to Miroslav Škoro u napad na Pantovčak?

"Ja sam bio dijete koje je s pet godina znalo i čitati i pisati i računati. To smo, ono, čuvamo kravu, pa uzmemo komad kamena, pa did meni sve skupa pojasni i tu me naučio jednu važnu stvar - da je istina zakopana jedno pet metara ispod zemlje'', kaže nam. 

Još u osnovnoj školi nizao je peticu za peticom. Osječka gimnazija bila je logičan slijed. No osim pohvalnica za odličan uspjeh, đačke dane ovaj Slavonac s korijenima iz Imotske krajine zauvijek će pamtiti po još nečemu...

"Prvu ljubavnu poruku sam dobio u 1. B., a u njoj je pisalo 'Škoro, ja te volim', s tim da je najvažnije to da me nazvala Škoro. To ja nisam odmah shvaćao, ali cijeli sam se svoj život razvijao u tom smjeru. Bez obzira na to što radio, uvijek bi na kraju ispalo da sam se spremao za to da postanem Škoro. Po zanimanju sam Škoro i ta mi je cura to odredila'', priča nam. 

No nije Škori ipak ostalo jedino zanimanje. Poznati glazbenik završio je ne jedan, već dva fakulteta. Nakon titule inženjera građevine i diplomiranog ekonomista, ponosni Slavonac okitio se i titulom doktora ekonomskih znanosti.

"To je bilo pitanje s mojom pokojnom materom koja je uvijek sumnjala u tu moju sklonost glazbi i nekakvom kreveljenju na pozornici kako je ona to zvala. Mama je htjela da radim na Željezničkom kolodvoru u Vinkovcima, da imam državni posao i sigurnu plaću, a s druge strane sam ustvari vjerojatno ispao iz neke čerge i stalno bih negdje lutao...", rekao nam je

Tako je stigao i do daleke Amerike, gdje je upoznao ljubav svoga života, odvjetnicu Kim. Sa simpatičnom Amerikankom hrvatskih korijena, s kojom je u braku tri desetljeća, Škoro se vjenčao tri puta. Dva puta u Americi i jednom u Hrvatskoj.

"Mi baš ne slavimo te stvari. Ni Valentinovo, ni Dan žena. Čak mislim da ona ne zna naše godišnjice. Mi imamo nekavu filozofiju da ako nismo dobri svaki dan u godini jedno prema drugome, onda ti dani ništa ne znače. Kako sačuvati dobar brak? Nemojte se razvesti. I pazite što govorite ženi. Ne smiješ nikad ženi reći ništa kontra njene mame jer ona voli svoju mamu, ali s druge strane ne smiješ joj nikad ni reći da je ista ko njezina mama, a zašto je to - ne kužim. Žena nikad ne varira u kilaži, ona samo varira u broju garderobe'', objašnjava nam Kim. 

Glazbenik, uvijek raspoložen za šalu, ponosni je otac dvoje djece. Kćeri Ivane i sina Matije, koji je krenuo očevim stopama.

"Ja kao javna osoba sa svjestan sam toga da nisam javna osoba nego javna površina, da nisam svima simpatičan. I tu su moja djeca dobivala po lampi ozbiljno. Mog sina su zvali Milo moje, mislim nije ti njemu bilo baš, još je bio onako mali, sitan.", prisjeća se Škoro. 

Prije tri desetljeća, u dalekoj Americi napisao je "Ne dirajte mi ravnicu" - pjesmu koja je postala njegova osobna iskaznica. Jedna od neslužbenih himni Domovinskog rata izvorno se zvala "Ja ću se vratiti" i uopće nije imala veze s ratom, već s glazbenikovom nostalgijom za tisuće kilometara udaljenom domovinom...

"Možeš ti sve prenijeti negdje, kad su u pitanju fotografije. Ovi koji idu s novcima, vjerojatno novce , ali ponijeti sa sobom svoje ulice, ponijeti sa sobom svoje slavonsko blato, moj imotski kamen, to je malo teže i naravno da čovjeka uhvati jedna silna nostalgija i tuga'', objašnjava nam. 

Prvo je otpjevao stihove "Ja ću se vratiti", a potom je to i učinio. Svoje istinsko domoljublje utkao je u svoje brojne stihove koji su u najtežim danima budili nacionalni ponos.

No osim glazbenim, plivao je Škoro i političkim vodama. Od 1995-te do '97-e obnašao je dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj. 2007. godine postao je i saborskim zastupnikom. Cijelu saborsku plaću donirao je za potrebe intenzivne njege pedijatrije u KBC-u Osijek.

"Šta meni vrijedi što sam ja bio u Saboru, statirao u kukuruzu osam mjeseci. Vidio sam da ne ide, mankuo sam se iz toga!", kaže nam. 

Osim politike, nije mu strano ni poduzetništvo. Okušao se tako u poizvodnji čvaraka i vina te se upoznao s brojnim preprekama privatnog poduzetništva. A sad je u svoju bogatu biografiju odlučio upisati i kandidaturu za predsjednika države.

"A srž mog programa je savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog rijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun!", zaključio 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Sestra Severininog supruga u SAD-u niže uspjehe, no nakon ove fotke svi se samo pitaju što joj je s licem