Na današnji dan prije šest godina napustio nas je legendarni pjevač Kemal Monteno. Uspomena na njega živa je i danas, a u idućim minutama naša Julija Bačić Barać prisjetit će se Keme i njegovih najvećih hitova.

Galerija


Proljeće 2015. nije dočekao. Kemal Monteno 21. siječnja 2015. zauvijek nas je napustio.

Vezani članci Reakcija Maje Šuput na nastup Denisa Barte (Foto: Dnevnik.hr) Teško je bilo suzdržati suze na još jedan emotivan Denisov nastup: ''Očitao nam je životnu lekciju'' Oliver Dragojević (FOTO: Zeljko Mrsic/PIXSELL) Sve bismo dali da su tu, bar na jedan tren: Sa sjetom se prisjećamo velikana koji su ostavili trag u beskraju

Kemo je otišao prerano, u 67. godini. Rođeni Sarajlija za sobom je ostavio more pjesama zbog kojih nije i ne može biti zaboravljen.

''Ja sam otpjevao onako kako pjevam, kako pjeva Kemal Monteno inače, drugačije ne znam'', znao je govoriti. 

I baš zbog toga kako je pjevao Kemo je bio omiljen pjevač generacijama u svim državama bivše Jugoslavije, a i šire.

''Ja njima malo skečeve izvodim, malo viceve, pa se i oni nasmiju'', objašnjavao je. 

Skečevi, vicevi, vedar duh i na pozornici i privatno, to je ono po čemu Kemu pamte svi koji su ga poznavali.

''On je bio romantičar, ali je imao moć, bio je jako duhovit, smiješan, veliki šaljivdžija. Ali to ne znači ništa, pjevat će najtužniju pjesmu na bini'', govori Dražen Žerić Žera. 

''Beskrajno šarmantan, beskrajno duhovit, jako jednostavan čovjek'', opisuje Kemala Neda Ukraden. 

I uz sve to skroman i velikog srca.

''Kad imam, ja što imam, to potrošim. Ne skupljam pare niti meni pare išta znače, pare su mi sredstvo za uveseljavanje i lijepo je kad ih imaš. I volio bih da ih imam da mogu pomagati drugim ljudima i tako dijeliti'', znao je reći. 

Bio je nesebičan i otvoren za suradnje s kolegama, a oni su ga itekako voljeli. Snimio je duete s Oliverom, Borisom Novkovićem, Draženom Žerićem Žerom, Danijelom Martinović i mnogim drugima.

''Kad je jedne godine zazvonio telefon i kad je on rekao: 'Lutkice, Kemica je. Bi li ti htjela pjevati sa mnom jednu pjesmu?' Ja sam sjela na kauč i mislila si, Isuse, je li ovo moguće'', prisjeća se Danijela Martinović. 

Napisao je brojne pjesme i za svoje kolege Zdravka Čolića, Olivera, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden i druge. A svojevrsnu himnu napisao je i otpjevao i gradu u kojem je rođen.

''On je živio sa sarajevskim asfaltom, a u muzici je bio na nivou Jesenjina'', smatra Halid Bešlić. 

Kemo je bio pjevač, kantautor, šansonijer jedinstvenog glazbenog izraza. I šest godina nakon njegove smrti u svojim pjesmama on i dalje živi.

''Ako nas on odozgo gleda, bit će sretan zbog toga što vidi da svi volimo njegove pjesme i svi ih pjevamo'', siguran je Željko Bebek. 

"I za sve to, Kemo, hvala!'', zaključila je pjevačica Hanka Paldum. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Povukao se na vrhuncu slave dok su žene za njim gubile glavu, a sada je otkrio tajnu koju je uspješno čuvao od 2019. godine