Tradicija je važna

Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice ususret Uskrsu obradila staru hrvatsku pjesmu

Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj (Foto: Dnevnik.hr) Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr 1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj (Foto: Dnevnik.hr) Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj (Foto: Dnevnik.hr) Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj (Foto: Dnevnik.hr) Klapa Sv. Juraj (Foto: PR) +0 Klapa sveti Juraj (Foto: PR) Galerija

Glazbu i tekst napisao je fra Ivo Peran, jedan od najvećih crkvenih glazbenika.

Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice ususret Uskrsu obradila je staru hrvatsku pjesmu.

Pogledaj i ovo In Magazin: Uskrs u Slavoniji što je bilo na jelovniku? Tradicija Velikog petka u Slavoniji: Kako su postili naši stari i kako je trpeza nekada izgledala?

Glazbu i tekst napisao je fra Ivo Peran, jedan od najvećih crkvenih glazbenika. Zašto su upravo ovoj pjesmi željeli pokloniti novo ruho te što za njih znači Uskrs, ali i kakve običaje gaje, otkrili su našem Hrvoju Kroli.

"Uskrsna radost" pjesma je koja slavi najveći kršćanski blagdan. A kada se snima na seoskom imanju, onda možete očekivati da će se i životinje priključiti snimanju. No kada je sve utihnulo, ponovno smo se posvetili novoj pjesmi.

"Ovom pjesmo željeli smo zapravo podsjetiti na veličinu i značaj žrtve hrvatskih branitelja i naravno htjeli smo podsjetiti sve na njenog autora fra Ivu Perana koji je zasigurno bio jedan od najvećih crkvenih glazbenika u Hrvata", otkrio je Marko Bralić.

Videospot za pjesmu snimljen je u crkvi "Sveta mati Slobode" u Zagrebu ispred oltarnog reljefa proslave uskrslog Krista. "Na njemu se nalaze imena 15.840 imena poginulih hrvatskih branitelja. Želja nam je zapravo bila ukazati ljudima i na to da je ovo hrvatska uskrsna pjesma koju redovito izvode crkveni zborovi i pučki pjevači u našim crkvama", nastavlja Marko.

Članovi klape ističu da je danas sve drugačije i dostupnije nego nekada kada su u pitanju blagdanski običaji. Prije je samo bojenje pisanica bio izazov. "Mi smo se silno radovali sitnicama tipa jednoj pisanici koja je ovako obojana. Danas mi se čini - ljudi su se zaboravili radovati sitnicama, a ja mislim da život čine sitnice", priznaje Marko.

Mnogo se veže lijepih sjećanja i uspomena na Uskrs. A upravo je tradicija nešto što moramo i mlađim naraštajima ostaviti u naslijeđe. Na tome Marko u svojem domu uvijek izinstira.

Upravo iz tog razloga, Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice trudi se očuvati i oživjeti tradiciju na najbolji mogući način, a to je pjesmom.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Nina Badrić (Foto: Instagram) Nina Badrić u dobrom društvu (Foto: Instagram) Nina Badrić (Foto: Instagram) Nina Badrić (Foto: Instagram) +5 Nina Badrić (FOTO: Instagram) Celebrity Nina Badrić pozirala u badiću i obožavateljima predstavila dečke koji joj rade društvo na Karibima

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene