fotke o kojima se priča

Kamala Harris na naslovnici Voguea izazvala kontroverze, što je to uzburkalo javnost?

1/14 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris +3 In Magazin: Neobična potpredsjednica Kamala Harris Galerija

Od inauguracije 46. američkog predsjednika Joea Bidena dijeli nas tek koji dan, a ova će zamjena vlasti u Bijeloj kući biti jedna od najneobičnijih dosad. Od pandemije preko najjačeg osiguranja dosad pa sve do prve tamnopute žene koja stupa na poziciju potpredsjednice. Aleksandra Keresman za In magazin je doznala što možemo očekivati od mode i poruka na Kapitolu te je li žustra kontroverza u vezi s naslovnicom Voguea s Kamalom Harris doista opravdana.

Više od 15.000 pripadnika nacionalne garde držat će stražu na jednoj od najposebnijih inauguracija dosad. Kapitol postaje utvrda na kojoj će ovog puta vojnika možda biti i više nego naroda jer prijetnja 46. američkom predsjedniku nikada nije bila veća.

Pogledaj i ovo Severina pridružili joj se i drugi Severina uputila javnu podršku trudnici čiji je slučaj dignuo Hrvatsku na noge: "Uz vas sam s puno nježnosti"

"Donald Trump zauzeo je poziciju na američkoj političkoj sceni, ima ogroman broj pristaša i ne treba zanemariti njegovu političku snagu, ali da strah od napada postoji, postoji", kaže stručnjakinja za komunikaciju Martina Pandžić Skoko.

Uz pandemiju, visoku opasnost od nasilja, činjenicu da aktualni predsjednik neće biti prisutan, ova inauguracija i dalje će biti jedan od najpomnije promatranih događaja u zemlji i svijetu. Svaki će detalj slati važnu poruku.

"Sada se itekako pazi kakva će se maska odabrati, koju će simboliku poslati, koje će boje biti, hoće li biti nekakvi detalji na njoj, tim više što smo svi svjesni činjenice da je moda već odavno na neki način sredstvo političke komunikacije i utječe na javno mišljenje", ističe Pandžić Skoko.

Odabir odjeće vjerojatno će pasti na američke dizajnere, a već sada se nagađa da će upravo Ralph Lauren odjenuti novog predsjednika. Iako, čini se kako bi odjevne kombinacije Joe i Jill mogle ostati u sjeni.

"O Joe Bidenu uglavnom se pisalo i zamjeralo mu se da možda ima previše plastičnih operacija, što nije potvrđeno, ali pretpostavlja se s obzirom na to da se radi o čovjeku koji ima 75 godina i radi se o najstarijem američkom predsjedniku", kaže stručnjakinja za komunikaciju.

Prava zvijezda američkog političkog neba trenutačno je Kamala Harris. Ona ispisuje novu eru američke povijesti kao prva tamnoputa žena na poziciji potpredsjednice SAD-a.

Bivša državna tužiteljica Kalifornije moćna je žena jedinstvenog glasa, koja izlazi iz okvira u kojima smo navikli gledati političarke. Njezin su potpis biseri oko vrata i starke na nogama...

"Koje dosad nismo imali prilike vidjeti niti na jednoj političarki u Americi ni u svijetu. Njezin je tim odlučio mudro iskoristiti taj mudri,  pristupačni, dugogodišnji, tradicionalni američki brend" smatra Pandžić Skoko i dodaje: "I na neki način i nju dodatno povezati s javnošću. Zašto? Zato što se radi o brendu koji je pristupačan."

One su ujedno simbol buntovništva, slobode i opuštenosti, koja je pak na naslovnici Voguea izazvala eksploziju interneta. Netipično vogueovska fotografija Kamale u bojama njezina fakultetskog sestrinstva nije sjela Kamalinim pristašama, no za razliku od druge opcije potpredsjednice, u plavom odijelu Michaela Korsa nosi veću težinu.

"Ponajprije zbog simbolike koju šalje", naglašava Pandžić Skoko.

Zašto baš sestrinstvo i zašto uopće povezat tu simboliku? Zato što je Tyler Mitchell, koji je ujedno i prvi afroamerički fotograf u posljednjih 128 godina koji je počeo snimati naslovnice za Vogue od 2018., odlučio na neki način dati obol upravo afroameričkom sestrinstvu Alfa Kappa Alfa, čiji je član bila ujedno i njegova teta.

I oni su htjeli vjerojatno zadržati tu njezinu dosljednost i autentičnost te pokazati i mladim ljudima i općenito javnosti da ako si dosljedan i svoj, ako si autentičan, imaš mogućnost i priliku ostvariti svoj američki san.

Baš kao što je dala naslutiti i bijelim, simboličnim sufražetskim odijelom, Kamala se namjerava koristiti alatima neverbalne komunikacije, no još uči koliko su oni moćni.

"Mislim da je problem to što tim Kamale Harris i samo uredništvo Voguea nisu izašli u javnost s nekom jedinstvenom porukom. Ona će voditi politiku onakvu kakvu je zagovarala tijekom cijele kampanje, ona je ta koja ima moć, koja odlučuje, tim više što je ona nosila svoju odjeću, svoju osobnu odjeću", smatra Martina i dodaje: "Najviše zamjeram tim fotografijama, naslovnicama koje je Vogue objavio, nedostatak stajlinga. Stajling je bio totalni promašaj, i hlače i sako. Tenisice su mi najmanji problem, ali stajling kao takav i na jednoj i na drugoj fotografiji mi se ne sviđa. Radi se o lijepoj ženi koja bi mogla nositi i puno atraktivnije modne odjevne predmete."

I dok će prema mnogočemu biti netipična, jedna stvar kod više od 200 godina stare tradicije inauguracije ostaje ista, a to su zvjezdani gosti. 90-minutni televizijski program proslave obilježit će imena poput Toma Hanksa, Justina Timberlakea, Jon Bon Jovija i Demi Lovato, dok će Lady Gaga na inauguraciji pjevati himnu, a Jennifer Lopez prirediti nastup za pamćenje.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Sarah Jessica Parker (Foto: Getty Images) Sarah Jessica Parker (Foto: Getty) Carrie Bradshaw (Foto: Profimedia) +0 Carrie Bradshaw (Foto: Profimedia) Celebrity Iako na računu ima milijune, radi i kao prodavačica u svojoj trgovini te bez imalo zadrške poslužuje klijentice

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene