Povratak u školske klupe

Jurica Pađen za dlaku je izbjegao izbacivanje iz osnovne škole, evo zbog koje je to nepodopštine bilo

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Spot grupe Aerodrom za pjesmu Ima li to kraja? - 4 Spot grupe Aerodrom za pjesmu Ima li to kraja? - 3 Spot grupe Aerodrom za pjesmu Ima li to kraja? - 2 Jurica Pađen - 4 Jurica Pađen - 3 Jurica Pađen - 2 Jurica Pađen - 1 Jurica Pađen Jurica Pađen +0 Jurica Pađen (Foto: Dnevnik.hr) Galerija

"Ima li to kraja?" - najveće, ali ujedno najteže pitanje današnjice u novoj istoimenoj pjesmi postavila je i grupa Aerodrom. Poznati rokeri za potrebe videospota vratili su se u školske klupe, a sve je popratila Anja Beneta za IN magazin.

Pitanje koje si svi postavljamo posljednjih godinu dana Jurica Pađen pretočio je u note i stihove. Nimalo ne čudi da je nova pjesma Aerodroma, naziva "Ima li to kraja", već osvojila ne samo hrvatski već i regionalni radijski eter.

Pogledaj i ovo In Magazin: Željko Bebek - 5 Nezaboravno iskustvo Željko Bebek otkrio kako mu je bilo na audijenciji kod Pape Franje: "Ako netko misli da mu se neke stvari u životu neće desiti, neka bude strpljiv"

"To je zapravo jedina pjesma koju sam napisao u 2020. godini. Morao sam nešto napraviti da izbacim to iz sebe, tu nemoć. Ta je pjesma rezultat čistih okolnosti, da nije bilo svega ovoga, ne bi je ni bilo", objasnio je Pađen. 

Jurica je opjevao sve strahote koje su nas zahvatile u više nego izazovnoj 2020.U pandemijskoj godini neizostavni dio naše svakodnevice bili su i potresi...

"Normalno da nisi znao što se može dogoditi pa smo bili u stanju pripravnosti. Tako da sam i ja, to je osobno iskustvo, spavao sam u trenirci", ispričao je glazbenik. 

"Epicentar je bio dva-tri kilometra od moje kuće. Ja sam u Remetama, a to je bilo u Markuševcu. Meni je to zvučalo kao da milijun pneumatskih bušilica u istom trenutku pod kućom buši beton ili nešto. To se treslo, to je bilo glasno. Pogotovo si u šoku iz sna...", prisjetio se Pađen. 

Godina za nama bitno je utjecala i na našu psihu, pa su i ovi stihovi, priznaje Jurica, autobiografski...

"Na momente sam bio blizu pucanja, u nekim trenucima kad ti je stvarno pun kufer. Međutim, imam hvala Bogu sreće da se mogu povući u neki svoj unutarnji svijet u kojem je sve onako kako ja želim. Nema ograničenja, nema zloće, nema zmazanoće ni moralne ni fizičke. Treba imati neki svoj izlaz, mislim da se ljudi koji imaju neko svoje duhovno utočište puno lakše nose u takvim situacijama nego oni koji to nemaju", ispričao je glazbenik.

Za potrebe videospota članovi Aerodroma vratili su se u školske klupe. Cilj je bio poslati jasnu poruku.

"Nekako mi je djece najviše žao u cijeloj toj situaciji, da im je već na početku života svijet postao ovakav kakav jest. Razmišljao sam gdje, kako... Bilo bi očekivano takav spot snimiti kraj nekakve magluštine s hudicom na glavi, crtaš ono što je unutra. Htio sam ići na neku simboliku, kao što je Dali rekao, okrutne prizore slikam vedrim bojama. Znači, napraviti jedan spot koji ima malo i elemenata humora u sebi i ironije i onda mi je palo na pamet da to bude u razredu", objasnio je Pađen. 

Uz kostura Oscara glavna uloga u spotu pripala je glumici Gavelle Anici Kovačević, ovog puta uloga stroge, seksi učiteljice. Iako u videospotu o njoj mašta gitarist Ivan Havidić, Jurica priznaje da u stvarnom životu snove o učiteljicama nije imao samo on.

"Moram priznati da sam i ja. Nije to izmišljeno. I ja sam imao takve snove već kao klinac, a onda bome i u gimnaziji, pa i na faksu", rekao je glazbenik. 

Iako je Jurica uvijek bio odličan učenik, otkriva nam da je još u osnovnoj školi sudjelovao u nepodopštinama zbog kojih su čak dvojica njegovih prijatelja iz razreda izbačena iz škole.

"Profesor je nekamo otišao i nas nekoliko hahara iz razreda odmah za katedru i svatko si je upisao ocjene, ispravili smo si neke loše ocjene. Međutim, ovi što su imali topove nisu bili dovoljno pametni da si upišu trojke, već su upisali petice i onda su ih provalili i onda su cinkali da sam i ja bio u ekipi, ja sam priznao. Međutim, kako sam bio odličan učenik, nisu me izbacili iz škole, ali dvojicu su preselili u drugu školu", otkrio je Pađen. 

Ovaj buntovni odlikaš, koji je, baš kao i u spotu, na satovima često umjesto knjige čitao Alana Forda, može se pohvaliti i diplomom Ekonomskog fakulteta.

"Prošao sam na prijemnom na građevini i na ekonomiji, međutim shvatio sam da ako upišem građevinu, neću moći mrdnuti, a ja sam tad svirao, meni se sviralo. S Valjkom sam tad radio po 150 koncerata godišnje, za ispite sam doslovno učio u kombiju", rekao je Jurica. 

Glazbenik koji je svojim hitovima trajno zadužio regionalnu scenu kaže da sve što je započeo, uvijek je volio i završiti. Sve što ima početak, ima i svoj kraj. Zato ovaj optimistični glazbenik na odgovor na pitanje postavljeno u naslovu pjesme, zaključuje:

"Ima kraja. Konkretno pandemija ima kraja, pretpostavljam da su se i potresi istutnjali. Prošla je kuga, prošla je kolera, prošla je i španjolska gripa, a nije bilo cjepiva za te bolesti. Mislim da i to ima svoj kraj, zapravo u spotu smo napisali kraj, što znači da ima kraja!" zaključio je Pađen. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene