Zalutate li u Pakovo selo pokraj Drniša, mogli biste se iznenaditi pitoresknim krajolikom koji će vas možda podsjetiti na filmske kulise. I bit ćete u pravu jer ondje su se snimali mnogi filmovi.


Etnoland pruža jedinstvenu mogućnost uživanja u ambijentu autentičnog dalmatinskog sela te zabavu uz tradicionalnu glazbu i folklorne plesove, kao i specijalitete Dalmatinske zagore. Prije 8 godina Joško Lokas se iz Njemačke, u koju je otišao trbuhom za kruhom, vratio u rodni kraj. Malo selo pokraj Drniša, gdje je smješten Etnoland, odredište je na koje pristižu turisti iz cijelog svijeta - pa čak i dalekog Brazila, Argentine, Tajlanda i Australije.

Vezani članci Prometna nesreća kod Šibenika (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Tešku nesreću kod Šibenika skrivio vozač cisterne: Poginuo muškarac, dvoje djece hitno prevezeno u splitsku bolnicu Grom udario u kuću u Drnišu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Grom udario u kuću, kamenje letjelo na sve strane: "Pomislila sam da je granata, djeca su se uz krik probudila"

Drniški orao o Draženu Petroviću: 'Bio je veliki čovjek, fali nam'
 
Turistički obilazak uključuje ne samo razgledavanje već i sudjelovanje u brojnim aktivnostima koje su bile specifične za drniški kraj. 'Oni mogu naučiti kako su naši stari živjeli, a to se odvija kod nas uz jako puno smijeha, znači, tu blagu edukaciju provodimo na način da ljudi s nama skupa sudjeluju, da rade stvari skupa s nama, da se zabavljaju i kroz to oni zapamte. Na kraju pozovemo naše goste da skupa s nama stanu u kolo i zaplešemo to kolo. Gosti s nama skupa rade i peku, naravno da mi svi ovdje domaći znamo što je to peka, ali netko tko je došao iz Japana ili tko je došao iz Latvije, oni to nikad nisu vidjeli i njima je to jako zanimljivo i mogu sudjelovati', priča Lokas.

Kulturna baština i filmski set

Ono što je gostima posebno zanimljivo je autentična gastronomska ponuda. Didova kuća, koja je preseljena s druge lokacije, zapravo je etnografski muzej Dalmatinske zagore, a ujedno kompletna etnografska baština ovog dijela Hrvatske. U podrumu kuće je konoba, a zanimljivo je to da tradicionalni naziv današnjih ugostiteljskih objekata korijene vuče upravo odavde.

Amfiteatar koji vam se na prvi pogled možda i ne čini autentičnim, zapravo bi vas mogao zavarati stoga je ovo mjesto poslužilo i kao idealna kulisa za brojne filmove. 'Ovdje se nekoliko filmova već posnimilo, ove godine smo imali snimanje jednog filma koji će sljedeće godine doći u kino, to će biti Ministarstvo ljubavi i već žarko očekujemo kakve će biti te scene', priča Lokas.

Pogledajte kako izgleda u prilogu inMagazina.
 

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook