Kriju nelogičnosti

Jeste li se ikad zapitali o čemu zapravo govore stihovi vaše omiljene pjesme?

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Vjerovali ili ne, neki od najvećih hitova puni su nelogičnosti koje su promaknule kako njihovim autorima, tako i izvođačima.

Neke od stihova koje ćete upravo čuti, zapravo ste čuli već milijun puta, međutim, pogreške i nelogičnosti u njima na koje ćemo vam ukazati, nisu uspjele promaknuti samo vama, već i njihovim autorima. Pa, krenimo redom…

Pogledaj i ovo Paul McCartney (FOTO: Getty) Poseban ugođaj KVIZ: Provjerite koliko dobro poznajete omiljene božićne pjesme!

'Kad pomislim na te stara ljubavi, žao mi je što smo bili samo dobri drugovi. Bolje biti pijan nego star, vino ne zna da smo nekad bili sretni par, bolje biti pijan nego star', pjeva Saša Lozić iz Plavog Orkestra, no sve dok mu se jedan obožavatelj nije obratio nije ni shvatio da postoje nelogičnosti u tom stihu.

'Piše jedan fan, kaže, ne bi da gnjavim, ali kako to da Loša u prvom dijelu pjesme pjeva žao mi je što smo bili samo dobri drugovi, a u refrenu vino ne zna da smo nekad bili sretan par. I ja sam se uplašio, kako je moguće da ja to nikad nisam primijetio, tu nelogičnost u pjesmi, i onda sam počeo kopati po drugim pjesmama i našao milijun nelogičnosti, ne smijem vam ni reći što se sve može u Suadi otkriti', kaže Saša.

Novom pjesmom znakovitog imena Jelena Rozga sprema se pokoriti estradu.

No nije se sitna nelogičnost omakla samo popularnom Loši. I Alka Vuica je u svojim tekstovima, napisanim za tada veliku zvijezdu Tajči, pronašla simpatične pogreške.

'Don Žuan i Smokvica to su para dva, ljubili se, grlili, sve do pola 2…', upravo taj stih koji je nelogičan, to su para dva, ubacio je u moje remek djelo Zrinko Tutić koji je tada bio glavni glazbeni producent Tajči i ja ga nisam mogla odbiti. // Međutim, da sam znala da će me prozivati zbog tog stiha toliko godina, sigurno ne bi dala da se to dogodi jer uvijek sam imala 5 iz Hrvatskog i Hrvatski jezik nije samo moje oruđe za rad nego moja velika ljubav i apsolutno znam da je to nešto nelogično i da su para dva četvero ljudi, ali Zrinko je tvrdio da djeca govore nelogično i da će to lakše zapamtiti i da je to neki štos, kaže Alka.

Čak je i megahit ˝Hajde da ludujemo˝ imao u sebi jednu zanimljivu sliku koju je, doduše, lakše pripisati umjetničkoj slobodi nego nečijem propustu.

'Plava zvijezda na nebu sja, ti si onaj koji tajnu zna ...', Plava zvijezda na nebu sja je isto Zrinkova slika, ne bih rekla da je to greška, naravno, u službi stihova i u službi glazbe možete se koristiti apsolutnim nelogičnostima. Zvijezde ne moraju biti samo srebrne i zlatne, mogu biti i plave i crvene i žute i kakve god ih mi vidimo, to ne bih zamjerila, ne, nikako', objašnjava Alka.

Ali se zato, bez sumnje, zeznuo Dino Merlin.

'Lažu, lažu me, da vrijeme liječi sve, možda sidu i tumore, al' nju nikad ne'.

'Čovjek koji piše pjesme obično ne misli. To se događa tako u nekom kreativnom kaosu i sve uključiš osim razuma', kaže Dino.

Glazbenik se, naime, požurio s pretpostavkom da će se u dogledno vrijeme pronaći lijek za trenutačno još uvijek neizlječive bolesti.

A za kraj smo ostavili jednu poslasticu od teksta:

'Jer još trava nije nikla tamo gdje je stala moja štikla …'. neki su napisali da je bio banalan, ja sam se odmah uvrijedila, meni tekst, naime, sad kad ga malo promatram, zvuči kao neka narodna poslovica, što je i dobro, naravno, uz ovu pjesmu, a ovo zvrc zvrc, šic šic, možda baš njima bude egzotično, objašnjava Severina.

Moramo priznati da je, osim sada već legendarne ˝Afrike paprike˝, cijeli tekst pun pomalo nesuvislih stihova koje, eto, i danas svi vrlo rado pjevuše. Stoga je Severina, koja je autor ovog teksta, čini se, napravila itekako dobar posao.

'U stihovima za glazbu, nešto što strši, lakše postane hit, mislim, ima puno dokaza za to. U svakom slučaju mislim da tražiti logiku u poeziji ili u tekstovima moderne glazbe, nije logično. // Možda je pjesnik samo vidio voćku poslije kiše i nije imao nikakvu dublju poruku', objašnjava Alka Vujica.

Prilog u cijelosti pogledajte u in Magazinu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene