Jedna Hrvatica u Oklahomi zavela je ovog Amerikanca koji se ubrzo, osim u nju, zaljubio i u Lijepu našu. Ta je ljubav rasla pisanjem bloga u kojem je Cody na početku navodio sve što mu se ovdje ne sviđa.


Cody je na početku za Hrvatsku mislio kako je dio Rusije. Danas dobro poznaje svaki njezin kutak. Pomalo zavidi ljudima s mora koji uživaju u opuštenosti, a u Zagrebu koji ipak voli više, najviše ga zbunjuje tradicija ispijanja kave na tzv. špici.

Vezani članci Zbor Supertalent, Martina Tomčić plače (Foto: Screenshot Nova TV) Martina Tomčić o imidžu najstrože članice žirija: ''Nikad se nisam išla protiv toga boriti...'' Team Babe (Foto: IN Magazin) Bilmanov zlatni gumb iznenadio sve prisutne: "A nek vam bude, dođite vi nama opet!"

'Špica je fascinantna jer se uređuješ u subotu ujutro. Zar se to ne radi navečer? To je čudno, ali to je event na koji svi idu, iako ne idem , drago mi je da se događa. Tko se odijeva, je li to generacijska stvar, jesu li sve generacije išle i odijevale se tako, je li to tradicija?', rekao je Cody.

Svojevremeno je ovaj originalni Amerikanac pisao o špici na svojem blogu, a danas je ova tema tek poglavlje knjige u koju je sabrao svoj život u Hrvatskoj. Za ovaj literarni korak Cody se odlučio kako bi vjerno prikazao ovdašnju kulturu življenja. Oduvijek je htio napisati knjigu, ali nikada nije ni sanjao da će u njoj spominjati punicu, papuče i propuh. 

Amerikanac u Zagrebu: Čovjek koji mrzi papuče, a obožava Lijepu našu!

'Mi imamo riječ "draft", ali nemamo cijeli koncept oko propuha. To je nešto ugodno, sviđa ti se svjež zrak. Kada sam došao bio sam apsolutno zbunjen ljudima koji su prestrašeni zbog propuha. A papuče, mi ne nosimo papuče, to nose Disneyevi likovi u crtićima', objasnio je Cody.

Bez punice bi ovaj sveučilišni profesor, očito, bio izgubljen u prijevodu. Kako kaže, jasno mu je da se neke hrvatske izreke ne mogu doslovno prevesti i shvatiti na engleskom jeziku, ali čudi ga to kako je moguće da u Hrvatskoj 'ne' katkad znači 'da'.

''Kada te u Americi pitaju želiš li još, ti kažeš ne i onda ti kažu 'ok'. Kraj. Ovdje ako i kažeš ne, apsolutno ne, sve to završi uvijek s hranom na tanjuru, što god rekao', našalio se. 

Što još o svom životu u Hrvatskoj kaže ovaj simpatični Amerikanac, pogledajte u prilogu inMagazin.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook