Progovorila o svemu

VIDEO Bernardica Juretić o životnoj borbi: 'Osjećala sam iznutra taj poziv'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Bernardica Juretić gostovala je u rubrici InMagazina gdje Dalibor Petko predstavlja fascinantne žene i njihove skrivene talente

Otkako je utemeljila Zajednicu Susret, u Hrvatskoj je uspješno izliječeno više od 1500 ovisnisika. Bernardica Juretić sinonim je za borbu protiv ovisnisti u Hrvatskoj.

Pogledaj i ovo Pips, Chips & Videoclips - 1 intervju frontmena pipsa Dubravko Ivaniš Ripper o novom albumu, trapu i etiketama: "Pali mi se crveni alarm i iskače žila ludača kad nas nazivaju legendarnima"

Do svoje šeste godine željela je biti 'šnajderica', a kasnije doktorica. Bila je živo i nestašno dijete, a završila je u samostanu kao časna sestra. 'Percepcija časne sestre je da samo šuti i moli, no ja se nikad nisam osjećala ugroženo kad sam došla u samostan. Nastavila sam sa svojom misijom, a moje mi poglavarice nikad nisu pravile probleme', izjavila je Bernardica.

NOVA VLADA Tko je Bernardica Juretić - nova ministrica socijalne politike i mladih

Početkom devedesetih, Bernardica je u odori propovjedala o problemima ovisnosti i radila je s narkomanima. Crkva joj, kaže, nikada nije izravno prigovarala. 'Bila je to novina, jer redovnice su do tad bila uglavnom u sakristijama. Sigurno je bilo pitanja što sad ta takoreći balavica dolazi i još radi s narkomanima', prisjetila se Juretić.

Vlada razriješila Bernardicu Juretić dužnosti predstojnice Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga

Svojom pojavom uspjela je dobiti medijsku pozornost, a o jačini njene misije govori i to što ju i dandanas katkad oslove sa 'sestra Bernardica'. 'Meni je to krsno ime, a ne redovničko. Imam brata i sestru, a i medicinska sam sestra po temeljnom zanimanju. Tako da mi ne smeta', priznaje.

O razlozima odlaska iz samostana ne govori, ali otkriva: 'Nisam razmišljala je li to moj uspijeh ili neuspijeh. Bila je to odluka za koju sam smatrala da je ispravna i o kojoj sam dobro promislila'.  Kaže da nikad nije probala eksperimentirati s drogama, jer kao tinejdžerica nije bila u prilici. 'Da sam i htjela, nisam znala gdje bih. Kad sam bila u šestom razredu otišle smo do starijih cura. One su pušile pa smo i mi probali cigarete. Baš me zanima bi li tada napravile isto da je to bila marihuana', kaže Bernardica koja se protivi legalizaciji tzv. lakih droga.

'Onda bi trebalo legalizirati sve. Nije problem hoće li se nešto tretirati kao sredstvo osobne upotrebe, već koja je to količina da bi netko bio ok. Nekome je dovoljan jedan joint, nekome litra konjaka, a nekome potreba da nekog išamara. Do kud treba ići da bismo mi bili ok?', pita se.

Želje Bernardice Juretić

Njena je želja imati lijepu kućicu s dosta okućnice, povrtnjakom i cvjećnjakom. Da ima konja ili njih više i da bude dosta domaćih životinja. Kaže da se unatoč tome što nije zasnovala obitelj ne osjeća usamljeno. 'Sad je to manje nego prije. Nisam se osjećala usamljeno, više samo, pitajući se što to meni treba kad imam zanimanje od kojeg mogu dobro živjeti, a ne da se 'prostituiram' od vrata do vrata tražeći pomoć. No kad vidite samo jednu osobu kojoj ste pomogli, ili kad netko od korisnika zasnuje obitelj i nastavi normalno sa životom, onda sve zaboravite', izjavljuje.

Da može ponovila bi sve, a svoju životnu misiju naziva pozivom. 'Sigurno nisam sama odlučila baviti se narkomanima, osjećala sam taj poziv iznutra. Vjerujem da netko ima plan za mene i da ga barem djelomično ostvarujem', kazala je.

Čitav intervju s Bernardicom Juretić pogledajte u video prilogu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene