Frontmen Crvene jabuke Dražen Žerić Žera, Vladimir Kočiš Zec, Mladen Burnać, Marko Vukes - samo su neki od glazbenika koji su zajedničkim snagama otpjevali pjesmu "Banovina u srcu". Svi oni ističu kako ova pjesma ne podsjeća na tragediju koja je pogodila Banovinu, već opjevava njezine ljepote i ponos. Kako je u prvim danima nove godine nastala ova pjesma nade,za IN magzin je saznala Julija Bačić Barać.

Galerija


Umjesto svih tih ljepota Banovine, posljednjih mjesec dana nažalost gledamo ruševine i tugu na licima ljudi koji su ostali bez domova, nakon razornog potresa koji je taj kraj pogodio 29. prosinca. Utjehu i nadu u bolja vremena poznati pjevači pokušali su im vratiti pjesmom "Banovina u srcu".

Vezani članci Tomislav Fiket, seizmolog Seizmolog Fiket o širenju rupa na Banovini i mogućnosti novih jačih potresa: ''Nadamo se da ih neće biti, ali i to bi se moglo dogoditi" Srušeni dimnjaci u Sisku Pogledajte snimku rušenja sisačkih dimnjaka, visokih čak 40 metara. Objavljeno i kad počinje rušenje oštećenih kuća

Vladimir Kočiš Zec, Mladen Burnać, Marko Vukes, Dražen Žerić Žera, Toni Janković i Zlatan Ćehić Ćeha bez razmišljanja odazvali su se pozivu i zajedno otpjevali ovu pjesmu, čije stihove potpisuje Iva Čuvalo, a glazbu Slavko Nedić.

''Nije nešto što će biti samo za ovaj trenutak nego vjerujem da će to ostati legendarna pjesma koja će uvijek biti draga svim ljudima iz Banovine'', opisao ju je Mladen Burnać.

Na svojoj je koži pjevač Marko Vukes osjetio kakav je osjećaj u potresu ostati bez doma.

''Ne bih volio to stvarno nikom da doživi da to proživi što smo mi proživjeli, ali svaki dan smo zahvalni Bogu da smo ostali živi i zdravi'', govori Marko. 

Živi i zdravi, ali od proljeća Marko i njegova supruga Nevena, baš kao i mnogi u Sisačko-moslavačkoj županiji, žive u kontejneru.

''Nije ugodno i taj osjećaj ću vjerojatno nositi od kraja svog života jer kad gledaš sve te ljude da su ostali bez kuće, a to si proživio nekoliko mjeseci ranije ti i tvoji bližnji jednostavno ti dođe da svaki put zaplačeš'', priznaje. 

Potres ne može zaboraviti ni Vladimir Kočiš Zec.

''Kad mi po ulici prođe kamion ja mislim da je potres koliko će to trajati ne znam, ali moramo se nosIti s tim, s tim živjeti i čekati bolja vremena'', kaže Vladimir KOčiš Zec. 

Tim boljim vremenima i slikama svog kraj kakav je nekad bio, nadaju se stanovnici Banovine.

Ova pjesma nije podsjetnik na tragediju koja je pogodila Banovinu, već opjevava njezine ljepote i ponos. Zato će trajati i kad sve ovo bude samo jedna ružna epizoda iz prošlosti.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Indira Levak pokazala dio svog pomno uređenog doma, do izražaja je najviše došao jedan poseban detalj