Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na dan kada cijeli svijet obilježava Međunarodni dan djeteta – dan na koji je usvojena Konvencija Ujedinjenih Naroda o pravima djeteta, hokejaš Medveščaka Dario Kostović i UNICEF Hrvatska pozivaju na glasniji istup i hitno djelovanje protiv nasilja nad djecom.


Hokejaš Medveščaka Dario Kostović snimio je hrvatsku verziju spota za kampanju „Zaustavimo nasilje nad djecom“ priključivši se tako UNICEF-ovoj inicijativi koja potiče građane, zakonodavna tijela i vlade na snažniji istup protiv nasilja nad djecom. 

'Iznimna mi je čast što sam odabran za promotora kampanje UNICEF-a i svog kluba „Zaustavimo nasilje nad djecom“. U Medveščaku svi vjerujemo da djeca zaslužuju život bez nasilja stoga i na sportskim tribinama zajedno s našim navijačima aktivno promičemo dobru atmosferu te nenasilno navijanje i ponašanje',  rekao je Dario.

>> UNICEF: Otvoreno 5. izdanje Festivala o pravima djece

Vezani članci Slika nije dostupna Vaterpolski reprezentativci i hokejaši Medveščaka na promociji Men's Healtha Slika nije dostupna Ružičasti brlog – u nedjelju će na led isklizati 22 'ružičasta' medvjeda

Hrvatska verzija spota objavljuje se na Međunarodni dan djeteta – obljetnicu Konvencije UN-a o pravima djeteta. Naime, upravo na današnji dan obilježava se 24. godišnjica od kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. UN-ova konvencija, usvojena 1989. godine, postala je prvi pravno obvezujući međunarodni dokument koji zastupa i promiče ljudska prava za svu djecu. Konvencija navodi da svako dijete, svagdje, ima pravo na život, razvoj i zaštitu od svih oblika nasilja.

Novopokrenuta UNICEF-ova inicijativa za podizanje svijesti o problemu nasilja nad djecom „Zaustavimo nasilje nad djecom“ temelji se na sve glasnijim reakcijama javnosti, koje su pokrenute nakon užasavajućih napada na djecu, poput ranjavanja tadašnje 14-godišnjakinje Malale Yousafzai u Pakistanu u listopadu 2012., strijeljanja 26-orice učenika i nastavnika u Newtownu u Connecticutu u prosincu 2012. te grupnog silovanja djevojčica u Indiji i Južnoj Africi 2013.

„Samo zato što ne možete vidjeti nasilje nad djecom, ne znači da ono ne postoji. Učinimo nevidljivo vidljivim. Pomozite nam zaustaviti nasilje nad djecom. Pridružite nam se. Neka se čuje i vaš glas.“ – poziva Dario u hrvatskoj verziji spota kampanje. U globalnoj verziji spota kao promotor kampanje pojavljuje se irski glumac i UNICEF-ov ambasador dobre volje Liam Neeson dok su pojedine zemlje izabrale svoje lokalne promotore kampanje. U Hrvatskoj je UNICEF odabrao hokejaša Daria Kostovića budući da je zagrebački KHL Medveščak jedini hokejski klub na svijetu koji nosi titulu sportskog partnera UNICEF-a te se s razlogom aktivno uključio u veliku UNICEF-ovu kampanju ''Zaustavimo nasilje nad djecom'' u želji da podigne svijest o tom problemu.

U Hrvatskoj još uvijek postoji visoka tolerancija na roditeljsko nasilje u odgoju djece, unatoč tome što je ono zabranjeno još prije 14 godina. Epidemiološko istraživanje nasilja nad djecom u obitelji iz 2011. godine pokazalo je da oko trećina roditelja djece u dobi od 11, 13 i 16 godina nije sigurna u postojanje takve zakonske zabrane. Isto istraživanje je pokazalo da je više od dvije trećine trinaestogodišnjaka u svojem životu doživjelo nasilje od svojih roditelja, te da je 23,6 posto djece u godini istraživanja doživjelo neki oblik zlostavljanja od svojih roditelja.

Posljednje UNICEF-ovo istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da gotovo svako treće trogodišnje dijete doživi udarac ili čupanje jednom ili više puta tjedno.

Tjelesno kažnjavanje i roditeljsko nasilje može se smanjiti većom podrškom roditeljima u odgoju, za koju se također izjasnila većina roditelja u UNICEF-ovom istraživanju o roditeljstvu djece najmlađe dobi. Primjerice, radionice za roditelje „Rastimo zajedno“ unaprjeđuju roditeljske vještine, a 2 od 3 roditelja nakon završenih radionica značajno smanjuje ili potpuno prestaje koristiti tjelesno kažnjavanje. Radionice se provode na više od 100 mjesta u Hrvatskoj, u vrtićima i obiteljskim centrima.

Nasilje ne uzrokuje samo fizičke ozljede, nego ostavlja i duševne ožiljke na djeci. Ono utječe na njihovo fizičko i duševno zdravlje, smanjuje njihovu sposobnost učenja i socijalizacije te narušava njihov razvoj.

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje ustanova koje pružaju hitnu stručnu pomoć djetetu koje je bilo žrtvom nasilja. Zbog toga, oporavak i terapija mogu trajati danima i mjesecima što otežava situaciju za dijete. Kako bi zaživjela zaštita djece od nasilja, potrebno je obučiti stručnjake, službenike koji provode zakon, stručnjake u području socijalne skrbi, učitelje, državne odvjetnike, suce te pedijatre o tome kako prepoznati znakove zlostavljanja i zapuštanja djeteta te kako se u takvim slučajevima na odgovarajući način odnositi prema djeci te povećati suradnju između institucija poput centara za socijalnu skrb, policije i pravosudnih tijela.

Na društvenim mrežama kampanja „Zaustavimo nasilje nad djecom“ može se pratiti i podržati putem posebnog znaka #ENDviolence .
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju