Još malo

U kina stiže 'Usamljeni osvetnik' - Osvojite vrijedne nagrade!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Najavljivani 'Usamljeni osvetnik' dolazi nam u kina idućeg tjedna. Evo prilike da doznate više o tom filmu, kao i da osvojite vrijedne nagrade.

Producent Jerry Bruckheimer i redatelj Gore Verbinski, dvojac koji stoji iza iznimno uspješne filmske franšize „Pirati s Kariba“ predstavljaju „Usamljenog osvetnika“ – uzbudljivu avanturu prepunu akcije i humora u kojoj proslavljeni maskirani junak ponovno oživljava, ovaj put na potpuno drugačiji način.

Pogledaj i ovo In Magazin: Adam Driver - 1 Savršeno nesavršeni! Tko su novi IT holivudski frajeri, koji izlaze iz kalupa klasične muške ljepote?

'Usamljeni osvetnik' daje vam vrijedne nagrade - jedan ruksak, jedan USB, tri majice i dvije bilježnice iz filma. Na mail natjecaj@novatv.hr napišite nam zašto volite usamljenog ratnika i što biste učinili s jednom od ovih nagrada da je osvojite.

Dobitnici su sljedeći:

Gorana Vrlac

Tamara Franjević

Nenad Janković

Natalie Horvat

Mirjana Jančula

Američki ratnik Tonto (Johnny Depp) prisjeća se nikad ispričanih priča koje su pretvorile Johna Reida (Armie Hammer), čovjeka koji poštuje zakon, u legendu pravde – noseći pritom publiku na epsko putovanje prepuno iznenađenja i urnebesnih događaja u kojima ovo dvoje naizgled nespojivih junaka moraju naučiti surađivati zajedno kako bi se uspješno borili protiv pohlepe i korupcije.

U filmu „Usamljeni osvetnik“ pored dvojice glavnih glumaca također nastupaju i dobitnik prestižne televizijske nagrade Emmy i nagrade Zlatni globus – Tom Wilkinson (mini-serija „John Adams“) kao poduzetnik Latham Cole; William Fichtner („Vitez tame“) kao Butch Cavendish, zakleti neprijatelj Tonta i Usamljenog osvetnika; dobitnik nagrade Emmy, Barry Pepper („Kennedyjevi“) kao vojskovođa kapetan J. Fuller; James Badge Dale („Iron Man 3“) kao teksaški rendžer Dan Reid, Johnov stariji brat; Ruth Wilson (TV-serija „Luther“) kao Danova supruga i Johnova bivša djevojka Rebecca Reid; te dva puta nominirana za prestižnu filmsku nagradu Oscar i šest puta nominirana za nagradu Zlatni globus – Helena Bonham Carter („Kraljev govor“) kao flambojantna, jedno-noga voditeljica saluna – Red (Crvenokosa) Harrington.

Film je režirao Gore Verbinski, a producirali Jerry Bruckheimer i Gore Verbinski.

Scenarij za film napisali su Ted Elliott i Terry Rossio (odgovorni za sva četiri nastavka franšize „Pirati s Kariba“) te Justin Haythe („Put oslobođenja“).

Izvršni producenti filma su Mike Stenson, Chad Oman, Ted Elliott, Terry Rossio, Johnny Depp, Eric Ellenbogen i Eric McLeod.

PONOVNO ROĐENO NASLIJEĐE

Punih osamdeset godina nakon što su se prvi puta pojavili u mašti javnosti, klasični likovi Usamljenog osvetnika i Tonta i danas ostaju jednim od glavnih voditelja američke popularne kulture.

>> Stiže jedan od najiščekivanijih filmova ovog ljeta

„Postoji nešto u ovim likovima zbog čega su opstali tolike godine i zaokupljali maštu svake generacije još otkad su prvi puta stvoreni“, kaže producent Jerry Bruckheimer. „Odrastao sam u Detroitu i radijske i televizijske emisije 'Usamljenog osvetnika' bile su dijelom moje mladosti kao što su bile dijelom mladosti milijunima ostalih klinaca.“



Pojavljivanjem na radiju i televiziji, u kinima, televizijskim animacijama, stripovima, knjigama, grafičkim novelama i video igrama vječna popularnost ovih ikonskih američkih likova predstavlja kontinuitet koji potvrđuje koliko je javnost upravo njima oduvijek bila fascinirana.

Prvi puta likovi su stvoreni na radiju – WXYZ radio stanici u Detroitu (država Michigan), dana 30. siječnja 1933. godine. Vlasnik radio stanice George W. Trendle želio je osmisliti western priču koja će se svidjeti djeci. Likovi koje je stvorio bili su potpuni, iskreni i autoritativni kojima se klinci mogu diviti. Na taj način rođen je koncept Usamljenog osvetnika te su pozvani Fran Striker scenarist iz Buffala te voditelj radio stanice James Jewell kako bi ih oživjeli.

U konačnici će se emitirati sveukupno 2.956 radijskih epizoda „Usamljenog osvetnika“ (posljednja je emitirana 3. rujna 1954. godine) koje će trajati punu 21 godinu nakon čega će biti kreirana izrazito uspješna televizijska serija u kojoj su glavne uloge naslovnih likova ostvarili Clayton Moore (kao Usamljeni osvetnik) i Jay Silverheels (kao Tonto). Serija se prikazivala na televizijskoj mreži ABC u razdoblju od 1949. do 1957. godine.

Nevjerojatna popularnost serije dovela je i do snimanja dva dugometražna filma tijekom 50-ih godina prošloga stoljeća – „The Lone Ranger“ (iz 1956. godine) i „The Lone Ranger and the Lost City of Gold“ (iz 1958. godine). Međutim, sada je došlo vrijeme da Johnny Depp i Armie Hammer preuzmu stvari u svoje ruke i postanu Tonto i Usamljeni osvetnik. S jedne strane njih dvojica svakako poštuju tradiciju postavljenu tijekom posljednjih 80 godina, ali s druge strane neustrašivo dodaju vlastite kreacije u likove za potpuno nove generacije gledatelja.


SNIMANJE FILMA „USAMLJENI OSVETNIK“


Kada je započelo snimanje filma, 28. veljače 2012. odmah je bilo očigledno da će Usamljeni osvetnik i Tonto ponovno jahati zajedno. I nastavit će jahati više od sedam mjeseci snimanja kroz četiri susjedne države na američkom jugozapadu uz dodatak južne Kalifornije. Tijekom cijelog trajanja snimanja Bruckheimer, Verbinski, Depp, Hammer i ostatak glumačke i filmske ekipe iskusili su punu snagu produkcije i izazova okoliša; međutim nekako su uspjeli prevladati sve probleme koji su se pojavili. Bruckheimer i Verbinski nisu samo snimali veliku avanturu – sam proces snimanja filma „Usamljeni osvetnik“ bio je velika avantura za sve involvirane.

Vizualni konzultant Mark „Crash“ McCreery bio je suočen s izazovom „Usamljenog osvetnika“ na način da je morao izgraditi nekoliko velikih setova na kojima su se mogle dočarati drama, komedija i avantura kojih je ovaj film doslovno prepun. Setovi su izgrađeni u eksterijerima koji su se protezali kroz pet različitih američkih saveznih država, a snimalo se i u studijima u Albuquerqueju.

Izmišljeni gradić Colby u državi Teksas je prašnjavi pogranični grad, dom Johna Reida i njegovog brata Dana. Verbinski i McCreery tražili su nekoliko samostojećih zapadnjačkih gradova prije nego što su odlučili izgraditi vlastiti u Rio Puercu – trideset i pet milja od Albuquerqueja. „Gradić Colby predstavlja realnost pomiješanu s apsurdnošću“, prisjeća se McCreery. „Redatelj Gore voli setove u kojima osjećaš život pa zbog toga s jedne strane imamo porušeni balkon, a s druge nedostaje željeznička pruga. Sve to pridodaje liku samog gradića pa gledatelj zbilja može osjetiti nešto povijesno u njemu.“

Ali što se događa kad producent i redatelj trebaju tri autentična američka vlaka iz 19. stoljeća za nekoliko najambicioznijih akcijskih scena ikad snimljenih na filmu? „Naprosto smo ih izgradili“, objašnjava Jerry Bruckheimer. „Baš kao što smo izgradili ogromne brodove za filmsku franšizu 'Pirati s Kariba'. Ne postoji zamjena za stvarnost, a zbog toga što smo morali sve raditi s tim vlakovima jedina realnost je bila da idemo do kraja i da ih izgradimo.“

Izgradnja vlakova teških 250 tona i tračnica po kojima oni voze rezultat je fantastične suradnje nekoliko različitih odjela. Gradovi Colby i Promontory Summit izgrađeni su na razdaljini od 5 milja, a bili su spojeni ovalnim tračnicama koje su pratile još jedne tračnice po kojima je Verbinski mogao snimati sekvence s vlakovima. Jedna milja tračnica također je postavljena u gradu Creede (država Colorado) za dodatne scene s vlakovima.



LIKOVI


JOHN REID/USAMLJENI OSVETNIK (Armie Hammer)

Kada se ukrca na vlak za povratak kući u Colby (država Teksas) spreman da sa svojom diplomom započne prakticirati odvjetništvo, John Reid je odlučan idealist, čovjek koji se čvrsto odupire nasilju na granici, području u kojem se pravda vrlo često provodi pucnjavom. Ono što Reid ne zna jest da će njegov susret s Komanči ratnikom Tontom pokrenuti seriju događaja koji će od njega stvoriti enigmatičnog junaka – maskiranog Usamljenog osvetnika.

TONTO (Johnny Depp)
Komanči lutalica, istjeran iz svog plemena, Tonto putuje sam u potrazi za dvojicom muškaraca odgovornih za uništenje njegovog sela – sve dok ga njegov put ne dovede do ranjenog mladog odvjetnika Johna Reida kojeg pretvara u Usamljenog osvetnika.

REBECCA REID (Ruth Wilson)
Iako je stvorena za ljepše stvari, Rebecca posjeduje odvažnost i nezavisnost svake žene s one strane granice, žene čiji je duh uhvaćen između dvojice muškaraca – njezinog supruga Dana i njegovog profinjenog brata Johna.

RED (Helena Bonham Carter)
Red Harrington je dramatična, oštra na jeziku, drveno-noga vlasnica pokretne ustanove za raskošnu zabavu koja u krucijalnom trenutku odluči prijeći na pravu stranu i pomoći Usamljenom osvetniku i Tontu u njihovoj potrazi za osvetom i pravdom.

BUTCH CAVENDISH (William Fichtner)
Cavendish je nemilosrdni zločinac čije unakaženo lice savršeno odražava njegovu zatrovanu dušu i afinitet prema kanibalizmu.

LATHAM COLE (Tom Wilkinson)
Čovjek koji izgrađuje željenicu i povezuje zemlju, Latham Cole vjeruje da veličina SAD-a leži u njezinoj mogućnosti proširenja granice do najdaljih područja – bez obzira na cijenu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene