Tjedan kajkavske kulture održati će se od 2. – 9. rujna 2018. godine u Krapini.

Galerija


Od kajkavskih popevki, koncerta estradnih zvijezda i izložbi pa do gospodarskog zbora. Bogat je to program ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture koji će se održati od 2. – 9. rujna 2018. godine u Krapini.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Mariji Bistrici s predstavnicima OPG-ova Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Predsjednica seli ured u Krapinsko-zagorsku županiju

Program jedne od najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj koja za cilj ima njegovanje kulture i tradicije kajkavskog govornog područja, danas je predstavljen u krapinskoj gradskoj vijećnici. Predstavili su ga župan Krapinsko-zagorske županije gosp. Željko Kolar, gradonačelnik Grada Krapine gosp. Zoran Gregurović, direktorica Turističke zajednice Grada Krapine gđa. Nedeljka Vodolšak, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo gosp. Damir Novina i umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki gosp. Siniša Leopold.

Svečano otvorenje Tjedna kajkavske kulture bit će u nedjelju, 2. rujna u 17 sati na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, nastupom više od 400 mališana obučenih u tradicionalne narodne nošnje. Okosnica programa bit će već tradicionalni 53. Festival kajkavskih popevki te Međunarodni sajam gospodarstva „Zagorski gospodarski zbor“.

Tjedan kajkavske kulture (Foto: PR)
Tjedan kajkavske kulture (Foto: PR)

„Gospodarski zbor prije svega radimo zbog naših gospodarstvenika, obrtnika i poduzetnika koji su u zadnjih pet godina napravili sjajan posao. Još tamo 2009./ 2010. dok je krenula recesija, napravili su sjajan posao jednom pametnom politikom u ulaganje znanja svojih zaposlenika u nove tehnologije. Uz minimalno smanjivanje broja zaposlenih, savršeno su iskoristili ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i na veliko tržište od 500 milijuna ljudi“, istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije gosp. Željko Kolar.

Na Zagorskom gospodarskom zboru predstavit će se oko 260 izlagača, što će dodatno osnažiti zagorske poduzetnike koji su među najvećim izvoznicima – pokrivenost izvora uvozom je 170 posto. Program Zagorskog zbora na rasporedu je od četvrtka do subote na prostoru igrališta Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ u Krapini. Nakon poduzetničke priče, brojni posjetitelji moći će uživati u večerima kajkavskih popevki. Za njih su rezervirani petak i subota, 7. i 8. rujna, a detalje festivalskog programa otkrio je umjetnički ravnatelj Siniša Leopold.