'Svjesni smo da takav način organiziranja više košta, ali ako se ne može realizirati orkestar i pjevanje uživo onda se takva manifestacija ne bi smjela ni zvati festivalom', kažu iz organizacije Splitskog festivala.


Scenografija nadolazećeg 53. Splitskog festivala bit će u znaku Ive Tijardovića, Ivana Meštrovića te splitskog HNK, kulturnih simbola Splita.

Vezani članci Maja Šuput (Foto: Instagram) Maja se emotivnom objavom i fotografijom iz djetinjstva prisjetila oca: "Volim te tata, puno mi fališ" Maja Šuput i Marko Grubnić (Foto: Instagram) Grubnić objavio 15 godina staru fotku sa Šuput i Rozgom, jedino Jelena danas izgleda identično

'Scenografija sadrži elemente art decoa, kao poveznica s vremenom djelovanja naših velikana. Tloctrno, pozornica se proteže na 400 kvadrata, dok kulise sežu do osam metara visine', otkrio je Slaven Raos, glavni scenograf za festival.

Direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš na konferenciji za novinare otkrio je i da je pjesma 'Lumin' Pere Kozomare koju izvodi klapa Rišpet najizvođenija pjesma u protekloj godini prema kriterijima ZAMP-a.

Na upit novinara da komentira činjenicu da je Splitski festival rijetki, ako ne i jedini, festival gdje se pjeva uživo, Mrduljaš je duhovito komentirao da to znači da neće nitko zaboraviti pjevati referirajući se na CMC festival u Vodicama gdje je Jelena Rozga, koja nastupa iu na ovom festivalu, zaboravila pjevati na playback.

'Svjesni smo da takav način organiziranja više košta, ali ako se ne može realizirati orkestar i pjevanje uživo onda se takva manifestacija ne bi smjela ni zvati festivalom', zaključio je Mrduljaš.

S njim se složio i Igor Brešan koji je pred novinarima komentirao: 'Osobitost Splitskog festivala je ta što se on jedini trenutačno u Hrvatskoj može nazvati istinskim festivalom. A zašto? Zato što jedini traje tri dana, s dvije izlučne večeri i završnom finalnom. Svi ostali traju jedan dan, kod njih nema razmišljanja 'oćeš proći, ispasti, 'oćeš se plasirati u finale. Tako je lakše - dođeš, otpjevaš i to je to. A ovdje si ti na bini u festivalskom natjecanju, boriš se, dokazuješ, pokušavaš ići dalje, ući u treću večer. To je ono što Split trenutačno od svega razlikuje'.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook