Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turneja grupe Prljavo kazalište na kojoj su promovirali album "Zaustavite zemlju" iz 1988. godine doživjela je svoj vrhunac...


Na legendarnom koncertu Prljavaca, koji je trebao biti zabranjen, 17. listopada 1989. okupilo se na Trgu bana Josipa Jelačića, tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu, prema nekim procjenama između 250 000 i 300 000 ljudi. Bio je to dotad najveći skup u povijesti hrvatskog naroda, koji je najavio i nadolazeće događaje - raspad SFRJ i Domovinski rat.

'To je bilo neponovljivo. Božje je čudo da se nikome nije ništa dogodilo', rekao nam je bubnjar Prljavaca, Tihomir Fileš. 'Sljedeće godine je 25 godina od tog koncerta pa se spremamo obilježiti ih mini-turnejom po trgovima. Imat ćemo i dvije, tri nove pjesme', otkrio nam je Fileš koji se tih dana prisjeća s ponosom, ali dodaje i kako ih ne bi više ponovio.

>> Prljavo kazalište: 'Vukovar zaslužuje ovaj spektakl!'

'Bili smo potpuno ukočeni. Bio je dogovor da publika ne plješće. Čak ni Bodalec nije skakao po pozornici jer je bilo previše ljudi u publici pa da ne počnu skakati i oni. 20 minuta prije koncerta došla je policija isključiti struju, ali se nije mogla probiti kroz gužvu. Jedan inspektor je Jasenku rekao neka publiku izvijesti s pozornice kako se koncert neće održati no on je samo odgovorio - 'recite im vi'. Čitav centar je bio pun ljudi. Policija se nakon toga povukla. Na sreću, sve je prošlo u redu', prisjetio se Tihomir Fileš.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook