Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zvuci najljepših tradicijskih posavskih pjesama, plesova i napjeva te koncert popularne etnoglazbenice Tamare Obrovac i ansambla Transhistria electric obilježili su ovogodišnji program projekta Lijepa naša Sava u Sisku.


Time se željelo simbolično povezati kontinentalnu i primorsku Hrvatsku te istaknuti bogatstvo tradicijske kulture i baštine koja može biti upotrijebljena u turističkoj promidžbi Hrvatske.

Vezani članci Policija - Ilustracija - 2 Novi smrtni slučaj u Zagrebu: U koritu Save pronađeno tijelo Sisak i Petrinja trebaju društveno-kulturne centre Sisak i Petrinja okreću novo poglavlje: Nastavak života nakon potresa nije samo krov nad glavom

Tijekom trosatnoga programa, održanoga u sisačkoj utvrdi Stari grad, posjetitelji su mogli poslušati nastupe kulturno-umjetničkih društava iz Siska i Sisačko-moslavačke županije, Folklornoga ansambla „Ivan Goran Kovačić“ i Kulturno-umjetničkoga društva „Martinčani“, razgledati specifične posavske suvenire i rukotvorine te kušati domaće proizvode poput salama, sireva, meda, sokova i likera. Atrakcija je brojnim Siščanima i ove godine bio brod Juran i Sofija kojim su mogli doći iz središta grada u sisačku tvrđavu, a brojnima je to bila i prva vožnja jednom od triju rijeka u Sisku. Podno zidina tvrđave posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografija Borisa Krstinića „Život uz rijeku Savu“ te izložbu ekoodjeće i modnih dodataka s motivima rijeke Save koje su izradili studenti Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba.

Zvijezda programa bila je istarska etnoglazbenica Tamara Obrovac koja je sa svojim ansamblom Siščane došla pozvati na povratak tradiciji. „Danas smo u Sisku povezali dvije vode, more i rijeku. Riječ je pritom o istoj priči, priči o očuvanju prirode i povratku svojim korijenima kojima, osim kulturne tradicije, spada i okoliš“, rekla je novinarima Tamara Obrovac. Istaknula je kako je važnost projekata poput Lijepe naše Save upravo u osvješćivanju bogatstava kulturne i prirodne baštine te u njihovu vrednovanju: „Mi smo s obale uspjeli prepoznati i shvatiti vrijednosti koje imamo isključivo zahvaljujući turizmu. Zbog toga ih možemo vrednovati na način primjeren današnjem vremenu. Međutim, zbog utrke za dobiti pomalo su ostale zanemarene vrijednosti poput očuvanja okoliša i kvalitete života. Utoliko je ovaj projekt važan i vrijedan jer počiva na istinitim vrijednostima. Čistoća voda, naime, vodi ka čistoći života. Ipak su tijela svih nas sazdana od 70 posto vode“, rekla je Tamara Obrovac.

Na povratak rijeci Savi pozvala je i direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević. „Želja nam je da u skoroj budućnosti i kontinentalna Hrvatska počne uživati u turističkim posjetima kakve ima obala. Vjerujemo da projekti poput Lijepe naše Save mogu biti poticaj turistima da posjete hrvatsku unutrašnjost i vide koliko ona može ponuditi“, izjavila je Boška Trbojević.

Da su ovakve akcije bitne za promidžbu gradova koji tek pokušavaju pronaći svoje mjesto na hrvatskome turističkom zemljovidu, potvrdila je i nova sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. „Projekt Lijepa naša Sava omogućuje nam da se prisjetimo kako je to živjeti uz Savu te pokažemo gostima iz ostatka Hrvatske naše ljepote, bogatstva i potencijale koje možemo iskoristiti, i u pogledu očuvanja prirode, i u smislu poticanja turizma, gospodarstva te, što je najvažnije, zapošljavanja. Takvi su projekti važni zbog prilike da gradovi uz Savu pokažu kako se na temelju ispreplitanja tradicijske baštine i starih obrta može učiniti mnogo u turističkoj promidžbi promociji i privlačenju turista. Sisak u tome smislu ima jako mnogo toga ponuditi. U cijeloj je Donjoj Posavini, naime, svako selo poseban dragulj sa svojim posebnostima. Grad Sisak planira pojačano poraditi upravo na svemu tome“, najavila je nova sisačka gradonačelnica.

O privlačnosti mjesta uz Savu pročulo se već izvan granica Hrvatske. Francuski turisti posljednjih godina redovito posjećuju Posavinu riječnim brodom za krstarenje (eng. cruiser) Victor Hugo i potaknuli su velik broj Francuza da im se pridruže. „To su turisti koji su se zasitili europskih metropola, sve su im slične. Ovdje su ih domaćini ugostili na svojim imanjima, pokazali im kako peku rakiju, dali im da sami pripremaju tradicijska posavska jela i turisti su se teška srca vratili na brod“, ispričao je novinarima Goran Šukalo iz Međunarodne komisije za sliv rijeke Save. Dodao je da će se uskoro početi stvarati uvjeti da takvih brodova na Savi bude više: „U tijeku je obnova savskoga plovnoga puta čime će se otvoriti vrata nautičkome turizmu. On bi vezao na sebe i etnoponudu savskih mjesta te ju učinio pristupačnom gostima. U slijevu Save u četirima državama živi osam milijuna ljudi i na sve će njih navedeno imati utjecaja“, dodao je Šukalo.

Projekt Lijepa naša Sava pokrenula je 2008. Coca-Cola HBC Hrvatska u suradnji s tadašnjim ministarstvima mora i regionalnoga razvoja te Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save. Završnica ovogodišnjega projekta održat će se 5. srpnja u Slavonskome Brodu.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju